Pozdrav sa Solomonskih otoka

Objavljeno: 25. travnja 2013.

Dolaskom u Bumu Časna Majka se javila s nekoliko riječi:

„Drage moje sestre konačno smo stigle u Bumu kod naših dragih sestara. Doček je bio veličanstven, to se ne može opisati. Sestre su vesele, zdrave i vrlo, vrlo vrijedne. Ja proživljavam prve šokove vrućine, nadam se da ću preživjeti. Evo, dok vam pišem, sestre spremaju svečani ručak pa cijela kuća miriše. Toliko se trude da neznam hoće li me avion na povratku moći ponijeti. Sestra Ruža se već osjeća kao kod svoje kuće a sestru Marinku da i ne spominjem. Ona već po dvorištu hvata svoje stare prijatelje – crnčiće. Djeca su zlatna i vrlo srdačna. Eto za sada toliko. Veliki pozdrav svima.“


U utorak, 23. travnja, kada je s. Marinka otputovala u Honiaru, uspjela je u internet cafeu dobiti signal pa je ukratko opisala njihov boravak u Bumi:

„15. travnja 2013.  stigle smo na Solomonske otoke gdje su nas u Honiari dočekali fra Greg i fra Victor. Radosno druženje nastavilo se uz zajedničku večeru sa cijelom zajednicom svećenika lazarista u bogosloviji Svetog Imena Marijinog.

U utorak, 16. travnja, poletjele smo malim avionom sa osam sjedala do Auki-a. Let je trajao 30 minuta i bio je ugodniji od svih ostalih do tada. U Auki-u smo sletjele na travnatu zračnu pistu gdje su nas s velikim oduševljenjem dočekale naše sestre, biskup Chris, s. Loreta, dominikanka i biskupovi pomoćnici, budući sjemeništarci. Kratko smo se okrijepile u biskupovom domu u Fanulami i nastavile put do Bume. U Bumu smo stigle oko 10,30 sati. Tu su nas dočekali domaći ratnici zajedno s poglavicom i ostalim narodom zapriječivši nam prolaz. Kada je Časna Majka izašla iz auta vikali su na nju  prijeteći joj kopljima i strijelama pitajući ju za razlog njezinog dolaska. Nakon što je ona na piđin jeziku rekla da dolazi u ime Isusa Krista poglavica joj je dao svoj pristanak objasnivši narodu namjere dolaska Časne Majke. Nato se Časna Majka kratko obratila svima nazočnima zahvalivši im za dobrodošlicu.  Pohvalila je njihov marljivi rad oko gradnje crkve i preporučila sve zajedno u molitve. Domaće sestre su nas dočekale s vijencima od cvijeća.

Manja grupa ljudi okupila se ispred sestarske kuće kako bi izrazila dobrodošlicu Časnoj Majci i s. Ruži pjevajući na hrvatskom jeziku pjesme Čuj nas majko i Zemlje dolom te Solomonsku himnu i pjesmu dobrodošlice na piđin jeziku. Ostatak dana provele smo u zajedništvu sa sestrama.

Srijeda je bila dan druženja u zajednici i susreta s najblizim suradnicima u Bumi. U četvrtak smo imali službeni sastanak s biskupom Chris-om. U subotu je zajednica Kwabo pripremila tradicionalna svirala i pjesmu a  plesala su djeca njihove vjeronaučne skupine. U nedjelju smo slavili euharistijsko slavlje obogaćeno njihovom plemenskom pjesmom. Časna Majka i s. Ruza su svima nazočnima podijelile čudotvorne medaljice i svete sličice a poslije mise je uslijedilo druženje ispred sestarske kuće sve do poslijepodneva.

U ponedjeljak nas je posjetio biskup Chris sa svojom pratnjom. Druženje smo zaključili zajedničkim ručkom u našoj kući.

Sve vas od srca pozdravljam.“


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: