Predstavljena knjiga „NAŠA KLECALA I BAKLJE – Djelovanje, stradanja i mučeništva u Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskoga“

Objavljeno: 1. srpnja 2022.

Knjiga „NAŠA KLECALA I BAKLJEDjelovanje, stradanja i mučeništva u Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskoga“  autorice Nevenke Nekić, a u izdanju Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, predstavljena je u četvrtak 30. lipnja 2022. u 19 sati u Kući matici Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu.

O knjizi su govorili: mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, dr. sc. Tomislav Jonjić, pravnik i doktor znanosti, te autorica knjige prof. Nevenka Nekić. Voditeljica programa bila je s. M. Benedikta Krapić, a glazbeni dio programa animirao je zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem dirigentice s. M. Vlaste Tkalec i sviračice s. M. Elizabete Peršić. Zbor je izveo prigodne skladne: O, mučenici hrvatski (glazba: Šime Marović), Našim mučenicama (glazba: Šime Marović), Sedam bijelih ljiljana (tekst: s. Vilma Šurjak, MVZ).

Svjedočanstvo o ozdravljenju po zagovoru službenice Božje s. Žarke Ivasić posvjedočio je gosp. Josip Ćulumović, a uz pratnju Matije Antolića i Lucije Kanceljak otpjevao je pjesmu „Putem srca“.

Završnu riječ vrhovne poglavarice s. Miroslava Bradica prenosimo u cijelosti:

„One su naša klecala i baklje“ – naš uzor i putokaz, na stranputicama života ovoga svijeta koji tone u tami i beznađu, ispunjen mržnjom, zarobljen materijalizmom, egoizmom, hedonizmom, a tako pun čežnje za istinskom ljubavlju i slobodom. Ova, hvale vrijedna knjiga, što je nikla iz pera naše vrsne spisateljice prof. Nevenke Nekić, sažela je kao u jedan buket sve ono tiho, skromno i plemenito ali istovremeno, odlučno, čvrsto i hrabro što je nicalo, što živi i raste u krilu ove drevne Družbe sestara milosrdnica.

S toliko ljubavi i tankoćutnosti istaknuto je u knjizi, upravo ono što čini srž karizme sestara milosrdnica. To je duboka povezanost osobnog dragovoljnog predanja, koje uključuje svakidašnje umiranje sebi i svijetu s odlučnom spremnošću na žrtvu života (ako je Bog bude tražio) za očuvanje uzvišenih ideala koji su u dane mladosti osvojili srce svake milosrdnice.

U knjizi je vrlo jasno naglašena nerazdvojna povezanost žrtve svake redovnice s Kristovom žrtvom na križu. Isprepliće se duboka povezanost između mučeništva ljubavi i mučeništva krvlju što su sestre u teškim vremenima stradanja i ostvarile .

Ratni vihor, tolika progonstva, zlostavljanja i mučenja nedužnih sestara po zatvorima i samicama, izbacivanje iz društvenog života uz najokrutnije gaženje ljudskog dostojanstva nije sestre slomilo nego jačalo njihov ponos i budilo herojsku snagu za nove početke. Premda brojem znatno smanjena, gotovo bačena na prosjački štap, Družba sestara milosrdnica preživjela je sve strahote komunizma. Obnovila je svoje redove novim članovima i hrabro nastavila hod kroz povijest. U njoj su trajno svijetlile baklje molitvenih duša koje su tiho i samozatajno služile Bogu i bližnjemu crpeći duhovnu snagu u dugim molitvama na klecalima.

Knjigu „Naša klecala i baklje„ autorica je posvetila je Družbi sestara milosrdnica. Učinila je to kao izraz duboke zahvalnosti i poštovanja za sve što je Družba kroz dugi niz godina učinila za hrvatski narod i njegov boljitak na području prosvjete i karitativnog djelovanja. Stoga neizmjernu zahvalnost dugujemo prof. Nevenki Nekić, koja je svojim izuzetnim stilom i perom ocrtala povijest i sudbinu jedne od najstarijih aktivnih Družbi na hrvatskom tlu. Približila nam njezin skromni početak, predstavila bujni rast i procvat Družbe sestara milosrdnica kroz mnogostruku djelatnost. Objelodanila je mučeništva i stradanja u Družbi za vrijeme okrutnog komunističkog režima, te s pijetetom i velikim poštovanjem predstavila sudbine sedam nedužno ubijenih sestara.

Padoše poput „Sedam bijelih ljiljana“ kao žrtve komunističkog režima iz mržnje prema vjeri. Sva njihova krivnja bila u nesebičnoj ljubavi i služenju Bogu i svome narodu „Pro Deo et Patria. Svojim primjerom i životom one su naš putokaz, naše upaljene baklje vjere i nade u bolje sutra, naše jamstvo da će milosrdna ljubav i plemenitost u konačnici slaviti pobjedu dobra nad okrutnom zloćom. Neka svojim zagovorom prate ovu Družbu i cijelu domovinu Hrvatsku.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: