Predstavljena knjiga „NAŠA KLECALA I BAKLJE – Djelovanje, stradanja i mučeništva u Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskoga“

Objavljeno: 1. srpnja 2022.

Knjiga „NAŠA KLECALA I BAKLJEDjelovanje, stradanja i mučeništva u Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskoga“  autorice Nevenke Nekić, a u izdanju Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, predstavljena je u četvrtak 30. lipnja 2022. u 19 sati u Kući matici Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu.

O knjizi su govorili: mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, dr. sc. Tomislav Jonjić, pravnik i doktor znanosti, te autorica knjige prof. Nevenka Nekić. Voditeljica programa bila je s. M. Benedikta Krapić, a glazbeni dio programa animirao je zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem dirigentice s. M. Vlaste Tkalec i sviračice s. M. Elizabete Peršić. Zbor je izveo prigodne skladne: O, mučenici hrvatski (glazba: Šime Marović), Našim mučenicama (glazba: Šime Marović), Sedam bijelih ljiljana (tekst: s. Vilma Šurjak, MVZ).

Svjedočanstvo o ozdravljenju po zagovoru službenice Božje s. Žarke Ivasić posvjedočio je gosp. Josip Ćulumović, a uz pratnju Matije Antolića i Lucije Kanceljak otpjevao je pjesmu „Putem srca“.

Završnu riječ vrhovne poglavarice s. Miroslava Bradica prenosimo u cijelosti:

„One su naša klecala i baklje“ – naš uzor i putokaz, na stranputicama života ovoga svijeta koji tone u tami i beznađu, ispunjen mržnjom, zarobljen materijalizmom, egoizmom, hedonizmom, a tako pun čežnje za istinskom ljubavlju i slobodom. Ova, hvale vrijedna knjiga, što je nikla iz pera naše vrsne spisateljice prof. Nevenke Nekić, sažela je kao u jedan buket sve ono tiho, skromno i plemenito ali istovremeno, odlučno, čvrsto i hrabro što je nicalo, što živi i raste u krilu ove drevne Družbe sestara milosrdnica.

S toliko ljubavi i tankoćutnosti istaknuto je u knjizi, upravo ono što čini srž karizme sestara milosrdnica. To je duboka povezanost osobnog dragovoljnog predanja, koje uključuje svakidašnje umiranje sebi i svijetu s odlučnom spremnošću na žrtvu života (ako je Bog bude tražio) za očuvanje uzvišenih ideala koji su u dane mladosti osvojili srce svake milosrdnice.

U knjizi je vrlo jasno naglašena nerazdvojna povezanost žrtve svake redovnice s Kristovom žrtvom na križu. Isprepliće se duboka povezanost između mučeništva ljubavi i mučeništva krvlju što su sestre u teškim vremenima stradanja i ostvarile .

Ratni vihor, tolika progonstva, zlostavljanja i mučenja nedužnih sestara po zatvorima i samicama, izbacivanje iz društvenog života uz najokrutnije gaženje ljudskog dostojanstva nije sestre slomilo nego jačalo njihov ponos i budilo herojsku snagu za nove početke. Premda brojem znatno smanjena, gotovo bačena na prosjački štap, Družba sestara milosrdnica preživjela je sve strahote komunizma. Obnovila je svoje redove novim članovima i hrabro nastavila hod kroz povijest. U njoj su trajno svijetlile baklje molitvenih duša koje su tiho i samozatajno služile Bogu i bližnjemu crpeći duhovnu snagu u dugim molitvama na klecalima.

Knjigu „Naša klecala i baklje„ autorica je posvetila je Družbi sestara milosrdnica. Učinila je to kao izraz duboke zahvalnosti i poštovanja za sve što je Družba kroz dugi niz godina učinila za hrvatski narod i njegov boljitak na području prosvjete i karitativnog djelovanja. Stoga neizmjernu zahvalnost dugujemo prof. Nevenki Nekić, koja je svojim izuzetnim stilom i perom ocrtala povijest i sudbinu jedne od najstarijih aktivnih Družbi na hrvatskom tlu. Približila nam njezin skromni početak, predstavila bujni rast i procvat Družbe sestara milosrdnica kroz mnogostruku djelatnost. Objelodanila je mučeništva i stradanja u Družbi za vrijeme okrutnog komunističkog režima, te s pijetetom i velikim poštovanjem predstavila sudbine sedam nedužno ubijenih sestara.

Padoše poput „Sedam bijelih ljiljana“ kao žrtve komunističkog režima iz mržnje prema vjeri. Sva njihova krivnja bila u nesebičnoj ljubavi i služenju Bogu i svome narodu „Pro Deo et Patria. Svojim primjerom i životom one su naš putokaz, naše upaljene baklje vjere i nade u bolje sutra, naše jamstvo da će milosrdna ljubav i plemenitost u konačnici slaviti pobjedu dobra nad okrutnom zloćom. Neka svojim zagovorom prate ovu Družbu i cijelu domovinu Hrvatsku.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: