Predstavljena knjiga „Sestre milosrdnice III.“

Objavljeno: 2. prosinca 2023.

Treći svezak povijesti Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, koji obuhvaća povijest četiriju Družbinih provincija u Europi od njihova osnutka do 1999. godine, predstavljen je 30. studenoga u Ženskoj općoj gimnaziji u Zagrebu. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. fr. Slavko Slišković, dr. sc. s. Veronika Popić i suautorica s. M. Blaga Bunčuga, prof.

Prva dva sveska knjige „Sestre milosrdnice“ napisale su s. Berislava Vračić i s. Alfonza Kovačić, za treći su dijelom napisale sadržaj pojedinih poglavlja i prikupile građu koju je potom obradila i dopunila s. M. Blaga Bunčuga.

Prikazavši strukturu i okvirni sadržaj djela, fr. Slavko je istaknuo da je knjiga „hvalevrijedan nastavak publiciranja rezultata istraživanja povijesti sestara milosrdnica“. Rekao je da su sestre „dijelile sudbinu Crkve i svoga naroda pa je njihova povijest dio šireg eklezijalnog i nacionalnog povijesnog mozaika u kojemu milosrdnice nisu pasivne promatračice, nego aktivne sudionice. Usto, pripadajući vinkovskoj obitelji one ugrađuju hrvatsku crkvenost u širi kontekst svjetskoga katoličanstva.“

Rekavši da se u „knjizi može nazrijeti kako se karizma svetog Vinka Paulskoga prelijeva plodno u nova vremena“, s. Veronika je istaknula da knjiga obuhvaća razdoblje „bremenito različitim događajima koji su bili izuzetno teški – Drugi svjetski rat i poraće, Domovinski rat – nešto što je u čovjeku uzrokovalo dosta velike rane i traume. Vidi se u samoj knjizi koliko je karizma živa i u takvim vremenima i koliko se sestre mogu prilagoditi timnovim vremenima i koliko dalje mogu razvijati ono zbog čega su i nastale.“

S. M. Blaga, suautorica i urednica djela, u svom je izlaganju opisala proces nastanka knjige i naglasila da je sustavan rad na povijesti Družbe započeo još davne 1975. godine i da je publikacija prvotno bila zamišljena kao troknjižje. Međutim, zbog obilja materijala koje je potrebno prikazati odlučeno je da će se prirediti još jedan svezak koji će obuhvatiti Družbine provincije u Argentini i Paragvaju te delegature u Italiji, SAD-u i Kanadi te u Bugarskoj. Na kraju svog govora, zaželjevši da dobri Bog „blagoslovi Družbu našu, sve žive i preminule sestre koje su slijedeći duhovni put sv. Vinka Paulskoga kroz minula desetljeća i živjele i dijelile milosrđe“, istaknula je da „u našim knjigama ne nalazimo sva njihova imena, ali znamo da su sva urezana u Božji dlan.“

Predstavljači su istaknuli da je knjiga u prvom redu namijenjena sestrama te povjesničarima, ali je jezično i stilski prikladna širem krugu zainteresiranih čitatelja.

Okupljenima se na kraju obratila vrhovna poglavarica s. M. Jelena Ikić koja je, zahvalivši svima, i živima i preminulima, koji su na bilo koji način sudjelovali u nastanku predstavljenog djela, istaknula da „mi, zagrebačke milosrdnice, koje smo svoj povijesni hod na hrvatskim prostorima započele 1845. godine, iščitavanjem povijesti svoje Družbe prepoznajemo čudesna Božja djela koja je izveo po tisućama naših sestara koje su gorljivo širile djelotvornu milosrdnu ljubav u duhu i karizmi Apostola Milosrdne Ljubavi“.

Predstavljanju su, uz sestre iz Kuće matice i iz ostalih podružnica u Zagrebu, uzvanike i ostale goste, nazočile i provincijalne poglavarice s. Ana Marija Rakocija iz Rijeke, s. M. Barbara Vručina iz Zagreba, s. M. Andrijana Mirčeta iz Splita i s. M. Vinka Bilješko iz Sarajeva. U ime nadbiskupa Dražena Kutleše na predstavljanju je bio preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.

Glazbeni dio programa animirao je Zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem s. M. Vlaste Tkalec i uz orguljsku pratnju s. M. Elizabete Peršić. Ulomak iz knjige pročitala je s. M. Danijela Dinjar.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: