VIDEO – Premijerno prikazan film “Susret: darivanje Boga čovjeku”

Objavljeno: 20. travnja 2013.

U povodu obilježavanja 50. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu 18. travnja premijerno je prikazan dokumentarni film “Susret. Darivanje Boga čovjeku” redatelja Roberta Knjaza. Nakon riječi dobrodošlice rektora Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelka Košćaka, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) dr. o. Vinko Mamić posebnu je zahvalu uputio voditeljici Povjerenstva za promicanje zvanja HKVRPP s. Ani Begić koja je zajedno s o. Antonijem Marijom Čirkom, OCD idejni začetnik dokumentarnog filma.

Govoreći o samom filmu, dr. Mamić rekao je kako on želi predstaviti redovništvo danas. No, da bi se izbjegao isključivo informativni karakter s puno podataka koji ponekad opterećuju gledatelja, film opisuje redovništvo kroz četiri osobne životne priče. Svoja svjedočanstva iznijele su redovnice s. Maja Pavla Bašić i s. Valerija Kovač te redovnici don Mladen Delić i fra Jozo Čirko.

“Oni nam govore o tome kako su odrastali u ovom i ovakvom svijetu, ne razlikujući se ni po čemu posebno od većine svojih vršnjaka i kako su u jednom trenutku odlučili ostaviti sve. Govore o tome kako su došli do tako radikalne odluke i o načinu na koji su se susreli s redovništvom kao svojim životnim odabirom. Četiri su to vrlo različite povijesti kojima je samo jedna stvar zajednička, a to je oduševljenje za osobu Isusa Krista”, rekao je dr. Mamić.

Pojasnio je i kako je taj dokumentarni film dio zajedničkog projekta HKVRPP i KVRPP BiH na području promicanja duhovnih zvanja, a cijeli opus obuhvaća časopis “Susret” te mrežnu i facebook stranicu.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su zbor učenica Ženske opće gimnazije iz Zagreba i Bogoslovski oktet, a program je vodio Ante Novak.

U prepunoj dvorani među kojima posebno valja istaknuti mnoštvo mladih, na projekciji su bili biskupski vikar za osobe posvećenog života zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, kao i provincijali i provincijalke, odgojitelji bogoslovije i sjemeništa. Nazočio je i izaslanik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Zdravko Dadić.

(IKA)


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: