Neobična rimska bjelina

Objavljeno: 4. veljače 2012.

Snijeg je zabijelio cijelu Europu, našu lijepu Domovinu, ali došao je ovdje i do Rima. Prema prognozama niske temperature i bijele pahulje možemo očekivati još nekoliko dana. Znademo da snijeg donosi sa sobom čari zime, zimske radosti, igre, ali na žalost slušamo i o tragičnim posljedicama zime. Brojke o onima koji su se smrzli svakodnevno se povećavaju. Gradovi koji nisu navikli na zimu, kao naš Split ili recimo Rim, u prometnom su kaosu, a mnogi njihovi stanovnici završiše i s težim povredama.

No mi iz Rima, a ovdje ovakva zima s oko dvadesetak centimetara snijega nije zapamćena, kažu, još od davne 1985. godine, šaljemo vam bijele, pahuljaste pozdrave, prigodnu priču o “baki Zimi” i nekoliko slika da se i sami uvjerite u tu čar rimske zime.


Priča o zimi

Pogledala sam kroz prozor i vidjela nešto neobično. Roj bijelih pahulja letio je prema drvenjari na dnu parka. Među njima, lepršala je baka u dugoj bijeloj Haljini i ledenim zvjezdicama oko glave. Kroz huk vjetra čula sam: „Baaako Jeseeenii… jesi li završila svoje posloveee? Mogu li uzeti ključeve prirodeee?“

„M o o ž ee šš.“ – mahnula je baka Jesen i nestala u daljini.

Požurila sam otvoriti vrata da pozdravim baku Zimu: “Uđi, uđi, ugrij se i odmori“. „Upitala me je, jesam li pripremila sve što će nam biti potrebno za tri mjeseca njene vladavine, a ja sam se začudila: “Što sam to trebala pripremiti?“

„Za unuke zimsku odjeću, rukavice, kape, čizme, dovoljno čaja za okrjepu i po koji kolačić..?“ „Lakše malo bako Zima. Sve sam to pripremila. Što još treba?“ „Trebaš nabaviti jelku da je okitite za praznike i …uh, skoro sam i zaboravila – saonice!“

„S a o n i c e? Što će nam saonice?“

„Kad drugi put dođem k vama donijet ću sobom mnogo, mnogo pahulja. Snijegom ću zabijeliti vaše kuće, parkove, šume i ulice a tada je najljepše voziti se u saonicama. Jesi li sada razumjela?“

„Da, da razumjela sam. Ja bih se također rado provozala u saonicama!“ „Ha, ha, ha nasmijala se Zima – nije to za nas bake. Ti si se navozila kad si bila mala, a sada tu radost prepusti svojim unucima. Tebi je dovoljno da obuješ čizme, staviš kapu na glavu i prošetaš parkom. A tada dobro slušaj. Kad čuješ škripu pod nogama, znaj da to snijeg priča priče iz dalekih krajeva. A sad moram požuriti. Čeka me još mnogo putovanja, novih susreta, razne priče i mnogo posla.

D o v i đ e nj a

Baka mahne čarobnim štapićem i vrata se otvore. Začula sam smijeh malih pahuljica koje su baku Zimu ponijele daleko, daleko da upozna vesele dječake i djevojčice. I vi djeco dobro slušajte, jer s vjetrom i pahuljicama baka Zima će sigurno pokucati i na vaša vrata.

Baka Meri


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: