Program za svetkovinu sv. Vinka Paulskoga

Objavljeno: 13. rujna 2013.

Mjesec rujan je mjesec u kojem vjernici slave onaj lijepi marijanski blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, ili prozvan onako od milja, pučki, Mala Gospa.

No za nas sestre milosrdnice i za cijelu Vinkovsku obitelj, dakle i laike koji djeluju u vinkovskim udrugama, to je mjesec sv.Vinka Paulskoga. Mjesec u kojem se na poseban način prisjećamo, slavimo i nastojimo živjeti i u naše vrijeme oživotvoriti Vinkovo djelo i karizmu.

Sv. Vinko Paulski bio je svetac srca, čovjek koji je iznad svega volio svakog čovjeka, a na poseban način one najsiromašnije, odbačene, obespravljene, socijalno nezbrinute, politički nepodobne, zaboravljene. Zbog svega ovoga, zbog svoje ljubavi spram čovjeka, zbog svoje čvrste vjere u Boga, ovaj velikan srca bio je kadar u svakom čovjeku prepoznati dostojanstvo osobe, dostojanstvo Božjeg stvorenja, bio je kadar u čovjeku prepoznati livce Bogočovjeka- Isusa Krista.

Čovjek, dakle, ne dolazi do djelotvorne ljubavi ako nema sluha za čovjeka, ako nije sposoban žrtvovati sebe, svoje vrijeme, imetak za čovjeka u potrebi. Potrebno je ostaviti svoje predrasude, svoje stereotipne predloške, svoje interese, naša očekivanja i opažati drugoga kao onoga koji jest. Ljudi su krhki, lako ih je povrijediti, zato im treba pristupati vrlo pažljivo. Drugoga moram promatrati u svjetlu Kristova križa. Stoga je Vinkovo djelo i lik aktualno i danas, možemo reći svevremensko.

Zbog svega toga najavljujemo i pozivamo sve vas da zajedno s nama, 27. rujna proslavite svetkovinu ovog dragog Sveca. Za njegovu svetkovinu pripremamo se cijeli rujan, a na poseban način trodnevnom proslavom uoči njegova blagdana.

programZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: