PROSLAVA 10. OBLJETNICE MARIJANSKE VINKOVSKE MLADEŽI U KISTANJAMA

Objavljeno: 5. prosinca 2022.

Nakon slavlja đakonskog ređenja, tijekom kojega je za đakona zaređen don Mario Karadakić, prvo svećeničko zvanje iz župe Prikazanja blažene Djevice Marije u Kistanjama, i u godini u kojoj obilježavamo 25. obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje, svi vjernici, a ponajviše mladi imali su razloga za još jedno slavlje – obilježavanje 10. obljetnice postojanja Marijanske vinkovske mladeži.

Kao zajednica mladih pod nazivom Marijanska vinkovska mladež prvi smo se put okupili 27. studenoga 2012. Već prije toga, razmišljali smo da se okupimo kao zajednica, ali nismo znali kako se nazvati. Neki od ponuđenih naziva bili su VIMA (Vinkovska mladež), NIMA (Nikolina mladež). No, u jednom smo trenutku preko Marije Ivanović, koja je bila stup i prva predsjednica mladeži, doznali da je u Rijeci kod sestara milosrdnica osnovana Marijanska vinkovska mladež. Kako i kod nas u župi djeluju sestre milosrdnice i mi smo odlučili krenuti tim putem – osnovati u župi Marijansku vinkovsku mladež. Na prvim sastancima čitala se knjiga o svetoj Katarini Laboure. Upijali smo pročitano proživljavajući tako na poseban način trenutak u kojem se govori o ukazanju te kasnije o želji Blažene Djevice Marije da se mladež okuplja pod njezinim okriljem. I tako smo odlučili – bit ćemo Njezina mladež. Ispunit ćemo ono što je ona ostavila sv. Katarini u nasljeđe. Ponosni smo što smo mi prva zajednica u Hrvatskoj koja je utemeljena na župi.

Nakon intenzivne priprave prva obećanja proslavili smo 7. ožujka 2013. kada je 54 mladih odlučilo hrabro poći putem služenja bližnjima u potrebi onako kako je to činio sv. Vinko. Bio je to dan kad smo govorili da se nebo spustilo na zemlju. Da je to tako, očitovalo se i po tome što je broj u zajednici s godinama rastao. I ne bojimo se jer doista osjećamo da iz čudotvorne medaljice koju s ponosom nosimo izviru milosti i moćni zagovor BD Marije koja nas kod svog Sina Isusa Krista zagovara da ostanemo vjerni poslanju Marijanske vinkovske mladeži.

Nakon 10 godina od osnutka mladeži od svojih članova izdvajamo i dvije članice koje su danas redovnice: Marija Ivanović, naša prva predsjednica, danas je redovnica u družbi Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, a sestra Urlika Antić pripada zajednici Omnia Deo u Rijeci.

Kroz ovaj desetogodišnji niz pokretali smo mnoge uspješne humanitarne akcije u Kistanjama i u drugim mjestima, bilo samostalno bilo u suradnji s drugim udrugama ili zajednicama Marijanske vinkovske mladeži.

Naše jubilarno slavlje započelo je u subotu, 26. studenoga, kada je don Đuliano Trdić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, predvodio duhovnu obnovu za mlade i proslavu blagdana Gospe od Čudotvorne Medaljice, koju smo svečano proslavili dan ranije jer njezin blagdan ove godine pada na Prvu nedjelju došašća. Nakon svete mise kandidatice sestara milosrdnica iz Splita i bogoslovi iz splitske bogoslovije svjedočili su o svom pozivu.

U nedjelju, 27. studenoga, u popodnevnim satima slavili smo svečano euharistijsko slavlje koje je isto predslavio don Đuliano Trdić. Na tom misnom slavlju mladi iz Marijanske vinkovske mladeži slavili su posvetu i obećanja, a njima se kod obećanja pridružilo i troje mladih iz MVM-a – Split.

Nakon misnog slavlja zamolili smo Boga, Blaženu djevicu Mariju i svetu Katarinu Laboure da nas prate i da nam udijele snage za daljnje djelovanje, kao što su nas u izobilju pratili i kroz prvih 10 godina.

Zahvaljujući Bogu za sve ove godine, sjetili smo se i našeg don Nikole Dučkića koji nas je krajem prošle godine napustio preselivši se Bogu, ali vjerujemo da nas zagovara i prati baš onako kako je to činio s velikim žarom. Velika zahvala ide i svim sestrama milosrdnicama jer znamo da nas prate svojim molitvama i na druge nas načine podupiru. Zahvala i svim članovima Marijanske vinkovske mladeži iz drugih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Posebna pak zahvala pripala je našoj sestri Blaženki Delonga koja nas je prije 10 godina okupila i što smo zbog nje postali Marijina djeca ogrnuti njezinim plaštem koji nas štiti i čuva. Zahvalni smo joj na trudu, upornosti, strpljivosti i na svemu što čini za nas mlade. Znala nas je uvjeriti da možemo puno više nego smo i sami mislili, zna kako nas usmjeriti prema bližnjem u potrebi i u svemu tome disala je s nama, djelovala s nama tako da smo doista postali prava Marijina škola milosrdne, Kristove i Vinkove ljubavi u kojoj učimo kako svjedočiti prave vrijednosti, ali smo i svjesni da ne smijemo stati uvjereni da je to vrhunac, nego moramo svakodnevno rasti u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. I da ne zaboravimo sveticu šutnje, sv. Katarinu Laboure, od koje u našem djelovanju možemo puno naučiti.

Zahvalni smo svi skupa i don Đulianu koji nas je kroz ova dva dana duhovno obogatio uz molitvu da sve ono što smo čuli nađe plodno tlo i oslika se u našem životu i djelovanju. I kako reče don Đuliano, u duhu Prve nedjelje došašća, da znamo BDJETI I SVIJETLITI – bdjeti nad sobom, a svijetliti drugima.

I na kraju smo uputili iskrene čestitke mladima koji su položili svoju posvetu u Marijanskoj vinkovskoj mladeži, zatim onima koji su slavili svoja obećanja, a i onima koji su imali primanje kao najmlađi članovi – naši juniori. Dobri Bog, Blažena Djevica Marija od Čudotvorne Medaljice, sv. Katarina Laboure i sv. Vinko neka nas prate svojim blagoslovom i zagovorom da ustrajemo na ovom putu milosrdne ljubavi.

Priredile: s. Blaženka Delonga i Stanislava Ćibarić (MVM – Kistanje)


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: