Proslava 21. svjetskog dana bolesnika u Sarajevu

Objavljeno: 11. veljače 2013.

Na blagdan gospe Lurdske, 11. veljače o.g., u crkvi sv. Vinka Paulskog proslavljen je svjetski dan bolesnika. Tom prigodom slavljena je sv. Misa za sve bolesnike, zdravstvene djelatnike i one koji im pomažu. Sv. Misu je predslavio uzoriti kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju još 8 svećenika. Crkva je bila ispunjena bolesnicima, zdravstvenim osobljem, srednjoškolcima koji idu u Srednju medicinsku školu, vjernicima i sestrama redovnički družbi koje djeluju u Sarajevu. Na početku misnog slavlja sve je nazočne pozdravio mons. Luka Kesedžić, rektor crkve sv. Vinka i zahvalio im što su došli moliti za bolesnike i one koji im pomažu. Također je zahvalio medijima, napose radio Mariji koja će prenijeti ovu molitvu do svakog bolesnika u njihovom domu, bolnici i na bolesničkim posteljama.


U svojoj propovijedi kardinal Puljić je pojasnio zašto slavimo ovaj dan bolesnika upravo na ovaj blagdan Gospe Lurdske, gdje se Gospa ukazala maloj Bernardici i zapovjedila da se napije iz izvora. U Lurdu su se događala mnoga ozdravljenja tijela a napose duše, jer kad duša ozdravi tada je i križ bolesti lakše nositi. Upravo radi toga što su mnogi doživjeli uslišane svojih vapaja pa su ozdravili, blaženi papa Ivan Pavao II uzeo taj Gospin blagdan da ga proglasi kao dan bolesnika. Dan kad posebno molimo za bolesnike i zdrav djelatnike.


Osvrnuvši se na današnje Evanđelje, Krdinal je istaknuo:“ Vidimo Marija Majka ima oko za potrebne, na svadbi primjećuje i svoga Sina moli i upozorava: sve što traži učinite. Upravo je to smisao da oni koji su bolesno da nađu  Isusa, oni koji služe bolesnima da prepoznaju  Isusu, i da svi mi otkrijemo smisao trpljenja, smisao života, u Isusu Kristu koji je očitovana Božja ljubav, koji je sam trpio u tijelu i nama dao hrabrosti da i mi slijedimo njega. „Tko hoće za mnom neka se odreče samoga sebe, uzme svoj križ i neka me slijedi!“


Pri kraju svoje propovijedi Kardinal se osvrnuo i na vijest da je Papa napisao pismo odreknuća napomenuvši da je to po crkvenom zakonu moguće i istaknuo da smo radosni što smo živjeli u vrijeme dok je on bio papa i da Bogu zahvaljujemo za plodnih 8 godina njegovog Papinstva. Također je i naglasio da molimo za ovoga Papu a također pozvao sve vjernike da mole Boga da po Duhu Svetom dobijemo Papu koji će se znati suočiti sa svim današnjim izazovima.

Nakon sv. Mise svi su bili pozvani na mali domjenak na zajedničko druženje i razgovor. (a.m.)


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: