Proslava svetkovine sv. Vinka i blagoslov najstarijeg samostana u Sarajevu

Objavljeno: 2. listopada 2014.

Na svetkovinu sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja sestara milosrdnica, koje već 143.godine kontinuirano žive i rade u Sarajevu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić  blagoslovio je obnovljene prostore  najstarijeg sestarskog samostana u Sarajevu u kojem će ponovno biti smješten naš samostan i internat za djevojke.

Ovo je naš najstariji samostan, a sestre su došle u BiH davne 1871. Samostan i crkva sv. Vinka izgrađeni su 1883. i od tada do II. svjetskog rata sestre su bile nositeljice katolicizma i školstva, razvivši široko polje rada. Dolaskom komunističke vlasti, sva sestarska djelatnost biva nasilno prekinuta “Uredbom” iz 1945., kada se ukidaju sve privatne škole na području BiH, a sredinom 1949. sestre su morale iseliti iz svih svojih samostana.

Ratne 1992. godine sestre milosrdnice uspjele su od nadležnih vlasti dobiti natrag samostan sv. Vinka u Sarajevu. Ratne 1993. godine u prostorijama Caritas Vrhbosanske nadbiskupije otvara zdravstvenu skrb (ljekarna, ambulanta primarne zaštite i nekoliko specijalističkih ambulanti), a poslije toga i pučku kuhinju. Naše sestre se bile uključene u rad ove ustanove.

Vrhovna uprava je odobrila osnivanje nove sestarske zajednice, 1. srpnja 1996. Pod nazivom “Samostana sv. Vinka” u Sarajevu, Titova 44.,  s ciljem “da se po svim sestrama širi slava Božja po Vinkovom milosrdničkom služenju Bogu i bližnjima, pogotovo siromasima”.

Prolazeći kroz obnovljeni prostor samostana, gdje su sestre pripremile prostore internata  sv. Vinka za katoličke djevojke koje studiraju u Sarajevu, sjećali smo se naših sestara koje su nekada ovdje živjele i svoje živote nesebično darivale za ovu zemlju i ljude u ovom gradu.

I danas često crkvu sv. Vinka pohode starci i starice sjećajući se kako su nekada pohađali školu kod sestara i učili razne zanate. Obred blagoslova bio je puno znakovitosti jer je najstarija sestarska filijala u BiH oživljena o 40-toj obljetnici Provincije Majke Divne.

Nakon blagoslova, uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, uz koncelabraciju 14 svećenika.

Na Misi se sestrama milosrdnicama, predvođenim provincijalnom glavaricom s. M. Terezijom Karača, pridružili su se brojni vjernici i sestre drugih kongregacija te djelatnici i učenici Srednje medicinske škole i Katoličkog školskog centra sv. Josipa, u kojem djeluju i sestre milosrdnice, kao i pojedini članovi Napretka koji su toga dana u Sarajevu održali svoju godišnju skupštinu. U ime sestara dobrodošlicu kardinalu Puljiću i svima okupljenima uputio je novi rektor crkve mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

Tijekom Mise liturgijsko pjevanje animirala je Marijanska vinkovska mladež iz Žepča pod ravnanjem s. M. Blanke Jeličić.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je ukratko prikazao životni put ističući da se Vinko već od malih nogu susreo s brojnim poteškoćama. Kazao je da je Vinko od svoga djetinjstva teško radio te čuvao stado i pomagao roditeljima. „Prošao je kroz školu ljubavi, kojoj prethodi škola križa. Brinući se za siromašne i napuštene, ostavio je nama čvrst primjer milosrdne ljubavi“, kazao je kardinal Puljić koji je sestrama čestitao svetkovinu te ih potaknuo da po zoru svojih utemeljitelja sv. Vinka i sv. Lujze de Marillac svoj život stave u službu bolesnima, siromašnima, potrebnima…

Nakon Svete mise druženje je nastavljeno u sestarskoj blagovaonici gdje se prisutnima obratila s. M. Terezija Karača, provincijalna glavarica, zamolivši sve za molitvenu potporu sestrama milosrdnicama kako bi ostvarili poslanje pomaganja potrebnima i siromasima u ovom vremenu. „Želimo da naš novoobnovljeni samostan bude škola milosrđa slijedeći stope naših Utemeljitelja sv. Vinka i sv. Lujze koji su svoje živote istrošili za druge. Neka nas Bog blagoslovi i neka nas naši sveti Utemeljitelji zagovaraju“, kazala je s. Terezija.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: