Proslava svjetskog misijskog dana u Lužnici

Objavljeno: 22. listopada 2012.

Svjetski misijski dan po prvi put  bio je obilježen i u našoj Družbi u Duhovno – obrazovnom centru Marijin dvor, u  Lužnici, pod geslom “Milosrdna ljubav osvaja svijet” .  Bio je to susret molitve, upoznavanja i podrške misijama Družbe sestara milosrdnica u Južnoj Americi,  Bugarskoj i na Solomonskim Otocima.

Iako je rano jutro obeshrabrivalo gustom maglom domaćini su nas uvjeravali kako je to dobar znak za prekrasan dan, u što smo se kasnije i sami uvjerili. Dan smo započeli Svetom misom koju je predslavio vlč. Antun Štefan, ravnatelj Papinskih Misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na samom početku sve nazočne je pozdravila časna majka Miroslava Bradica izrazivši veliko zadovoljstvo  ovom proslavom. Isus zbog kojeg smo se i oko kojeg smo se svi okupili bio je centar naše pažnje, naših molitvi i naše radosti. U to nas je upućivao i predslavitelj Svete Mise govoreći, kako sve misije i svi misionari  postoje iz jednog jedinog razloga a to je Isusk, kako bi navještali Njegovu Riječ, svjedočili Njegovu ljubav i donosili je onima koji ga još nisu upoznali ili su se od njega odmetnuli.

Slijedila je prezentacija o trenutno potrebnim misijama naše Družbe. Tako je s. M. Božena  Novoselec predstavila djelovanje sestara u Bugarskoj približivši nam lijepe i tužne strane njihove svakodnevice. Na kraju prestavljanja imali smo priliku čuti bugarski tradicionalni instrument „gadulka“ koji je u vještim rukama djevojke Mirene Rankove zvučao veličanstveno. Djelovanje sestara u Argentini i Urugvaju predstavila je s. Samuela Vilenica koja je svoju trogodišnju redovničku formaciju provela u Argentini. Govorila je o teškom početku sestara,  kako ih nitko nije dočekao u luci prilikom njihova dolaska pa sve do današnjih priika. S.Teresita Aguilar Samudio, rođena paragvajka, svjedočila nam je svoje iskustvo susreta s hrvatskim sestrama. Osobito je istaknula dojmljiv susret i suživot sa s. Slavom Vedrina, paragvajskom Majkom Terezom,  te djelovanje sestara u Paragvaju sa najsiromašnijima, napuštenima i odbačenima. Početak misijskog djelovanja na Salomonskim Otocima predstavila je s.Marinka Blatarić iznijevši trenutnu situaciju Solomonskih Otoka i njihovih gorućih potreba.

U poslijepodnevnim satima nastavilo se radosno druženje u misijskim radionicama i misijskom sajmu koji je bio izložen tijekom cijelog programa. Svi prihodi prikupljeni toga dana namijenjeni su misijskom djelovanju naših sestara.

Kruna programa bio je dobrotvorni koncert na kojem su nastupali izvođači velikog srca koji su nam uz svoje talente darovali i svoje vrijeme . Na koncertu su nastupili: VIS „Trag“, skupina „s.Lujza Kozinović“ iz Žepča, solisti Katarina Portada i Danijel Stanković, Obitelj Golubić,  mladi iz Bugarske i Sestre milosrdnice.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom događaju. Hvala svim volonterima, Sestrama milosrdnicama i svim posjetiteljima. Pratimo naše sestre u misijama trajno u našim molitvama i sjetimo ih se rado u njihovim potrebama.


PROGRAM SUSRETA:

11.00  Sveta Misa

12.00  Predstavljanje Misija naše Družbe

13.00 – 14.00 Odmor i okrjepa (mogućnost kupnje obroka u dvorcu – “Misijski tanjur”)

13.30   Sajam – do kraja programa

14.00 – 15.30 Radionice: Upoznajmo misije

16.00 Humanitarni koncert “Pjesmom do srca”

17.00 Završetak programa

* tijekom cijelog programa biti će izložena galerija fotografija pod naslovom “U srcu misija“

Svi prihodi toga dana bit će namijenjeni potrebama misija Družbe sestara milosrdnica u Paragvaju, Bugarskoj i na Solomonskim Otocima.

s. Marinka Blatarić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: