Proslava zlatnog jubileja

Objavljeno: 11. svibnja 2014.
U srijedu, 7. Svibnja 2014., u Kući matici okupile su se sestre naše Družbe koje ove godine slave 50. obljetnicu redovničkih zavjeta: s. Beata Gašić, s. Elizabeta Markušić, s. Agata Lugarić, s. M. Slavka Raguž, s. M. Rozina Raguž, s. M. Regina Medić, s. M. Leonida Žižić, s. M. Melita Bošnjak, s. M. Celina Gelo, s. M. Gertruda Kokan, s. M. Krunoslava Fućkan, s. Benjamina Samaržija, s. M. Amalija Bogdan, s. Lidija Mahovlić, s. Tihomila Sente, s. M. Klarisa Zbodulja, s. Anđela Blagus i s. M. Antonija Vidović.

Slavlju je prisustvovala većina jubilarki. Neke nisu mogle doći zbog bolesti, neke zbog obaveza dok su dvije sestre svoj zlatni jubilej slavile u zagrljaju Oca nebeskoga: s. M. Agneza Malek i s. M. Suzana Jerkovic.

Program proslave jubileja jubilarke su započele podnevnom molitvom časoslova i ručkom sa sestrama Kuće matice. U 14 sati srdačnu dobrodošlicu zaželila im je časna majka Miroslava i upoznala ih s predviđenim programom. Nakon toga pošle su na Mirogoj pomoliti se za sve preminule sestre naše Družbe a posebno za pokojnu s. M. Agnezu koja je pokopana na tom groblju. Zatim su krenule prema Remetama, gdje su zahvalile Gospi za sve primljene milosti i svečanim misnim slavljem, koje je predvodio o. Tadej Perica, karmelićanin, jednodušno slavile Gospodina predvođene orguljašicom s. Lidijom Mahovlić.

U četvrtak, nakon molitve Jutarnje i doručka naše sestre jubilarke krenule su prema Gospiću. Pomolile su se na grobu s. Žarke Ivasić, preporučile se njezinom zagovoru te krenule za Rijeku gdje su ih radosno dočekale sestre Provincije Majke Dobroga Savjeta na čelu s provincijalnom glavaricom s. M. Danijelom Sinčić. Nakon ručka i ugodnog druženja sa sestrama jubilarke su zajedno sa s. M. Antonijom Vidović, jubilarkom koja zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla doći u Zagreb, sudjelovale u svečanoj svetoj misi na Trsatu koje je predvodio fra Emanuel Hoško, OFM. Na povratku u Zagreb posjetili smo Župu sv. Antuna Padovanskoga i BDM Kraljice mučenika u Lasinji. U ugodnom druženju sa sestrama te uz bogatu večeru kojom nas je počastio župnik mons. Stjepan Bradica, brat časne majke Miroslave, završio je drugi dan proslave zlatnog jubileja.

Treći dan proslave sestre jubilarke su započele zajedničkom molitvom Jutarnje u dvorani, a nakon doručka su krenule u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke gdje su u zajedništvu s jubilarkom s. Tihomilom Sente, sudjelovale u misnom slavlju. Riječ dobrodošlice jubilarkama uputio je rektor Svetišta mons. Zlatko Koren a koncelebrirano misno slavlje predvodio je nećak s. Tihomile, mons. Antun Sente, župnik Župe sv. Barbare u Vrapču. Nakon druženja za obiteljskim stolom jubilarke su posjetile sestre u Lužnici te krenule prema Kući matici.

Uslijedilo je čestitanje sestrama jubilarkama i uručenje darova uz prigodnu čestitku Časne Majke da radosno nastave živjeti svoje redovničko posvećenje usprkos svim nevoljama i zdravstvenim tegobama koje dolaze s godinama. Sestre jubilarke su u znak zahvale uručile poklon Časnoj Majci i njezinim savjetnicama za sav uloženi trud oko organizacije zlatnog jubileja i za sestrinsku ljubav koju su doživjele u Kući matici. Obogaćene osobnim susretima i duhovnim sadržajima radosne su se vratile u svoje zajednice, gdje će obnovljenim snagama nastaviti svoje milosrdničko služenje Bogu u onima koji su im povjereni.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: