U Zagrebu proslavljena svetkovina sv. Vinka Paulskoga

Objavljeno: 28. rujna 2021.

Sestre Kuće matice u Zagrebu proslavile su u ponedjeljak, 27. rujna 2021., svetkovinu svog nebeskog zaštitnika i duhovnog utemeljitelja. Svečanu svetu misu u 18.30, u sportskom šatoru Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu (Gundulićeva 12) predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz koncelebraciju svog tajnika vlč. Marka Domitera, rektora crkve sv. Vinka preč. Franje Jačmenice, vlč. Antona Tamaruta i o. Darija Grbca, CM.

Istoga dana u 10 sati svetu misu za korisnike i djelatnike Kuće milosrđa predslavio je rektor Jačmenica nakon koje su korisnici nastavili druženje za obiteljskim stolom koji je, prema već uobičajenoj praksi, na spomen poznatog Apostola milosrdne ljubavi bogatiji i raskošniji nego inače.

Svetkovini je prethodila trodnevnica od 24. do 26. rujna. Kroz te dane sestre su s vjernicima i štovateljima sv. Vinka molile Večernju i krunicu te sudjelovale u slavlju svete mise koju je predvodio fra Smiljan Berišić.

Neka nam Gospodin, po zagovoru sv. Vinka, podari puninu razumijevanja kako bismo dobro upoznali veličinu i širinu Božje svemoći. Udijelio nam otvorenost volje da se okoristimo svim prigodama za širenje njegove slave i ljubavi, na što nas potiče i sv. Vinko: Mi moramo svojim djelima posvjedočiti Bogu da ga ljubimo.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: