U Zagrebu proslavljena svetkovina sv. Vinka Paulskoga

Objavljeno: 28. rujna 2021.

Sestre Kuće matice u Zagrebu proslavile su u ponedjeljak, 27. rujna 2021., svetkovinu svog nebeskog zaštitnika i duhovnog utemeljitelja. Svečanu svetu misu u 18.30, u sportskom šatoru Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu (Gundulićeva 12) predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz koncelebraciju svog tajnika vlč. Marka Domitera, rektora crkve sv. Vinka preč. Franje Jačmenice, vlč. Antona Tamaruta i o. Darija Grbca, CM.

Istoga dana u 10 sati svetu misu za korisnike i djelatnike Kuće milosrđa predslavio je rektor Jačmenica nakon koje su korisnici nastavili druženje za obiteljskim stolom koji je, prema već uobičajenoj praksi, na spomen poznatog Apostola milosrdne ljubavi bogatiji i raskošniji nego inače.

Svetkovini je prethodila trodnevnica od 24. do 26. rujna. Kroz te dane sestre su s vjernicima i štovateljima sv. Vinka molile Večernju i krunicu te sudjelovale u slavlju svete mise koju je predvodio fra Smiljan Berišić.

Neka nam Gospodin, po zagovoru sv. Vinka, podari puninu razumijevanja kako bismo dobro upoznali veličinu i širinu Božje svemoći. Udijelio nam otvorenost volje da se okoristimo svim prigodama za širenje njegove slave i ljubavi, na što nas potiče i sv. Vinko: Mi moramo svojim djelima posvjedočiti Bogu da ga ljubimo.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: