Prva pričest na Salomonskim Otocima

Objavljeno: 19. lipnja 2012.

Poštovana časna majko Miroslava,

Napokon sam “ulovila” signal u kući, ali, nažalost, kratko traje. Poslala sam vam nekoliko slika od prvopričesnika pa odaberite koje vam se sviđaju. Za pričest ih je spremao katehist i katehistica. Nas su zamolili da pripremimo zajednički ručak za djecu i roditelje, zapravo prostor, a oni su, po obiteljima, pripremili što su imali. Jedna se majka žrtvovala pa je napravila tortu od riže bila je velika da je svatko dobio po komadić. Dali smo im riže, manistre, ulja, začina, soli šećera i nekoliko konzerva mesni i riblji. U subotu smo ukrasile prostor,  klupe samo okitile orhidejama. Brzo su se i oni sami pridružili da nam pomognu. Bilo ih je ukupno 12, sedam djevojčica i pet dječaka. Jer svaka zajednica ima pričest u svom selu.

Jedan svećenik išao je u drugo selo podijeliti pričest pa smo mu pripravile krunice i svijeće. Za naše prvopričesnike orhidejama smo ukrasili svijeće, a kao prvopričesnički dar pripremile smo im: krunicu, sok i keks. To je za njih bilo veliko iznenađenje, jer prije nešto takvo nisu dobivali. U procesiji sa svijećama ušli su u crkvu na, za njih pripremljena, mjesta.

Euharistijsko slavlje bilo je uzveličano pjesmom, uz gitaru. Nakon euharistijskog slavlja bio je zajednički ručak u jednoj staroj kapelici, a prvopričesnici su bila za stolom dok su članovi obitelji posjedali na pod. Svaka majka je donijela na tanjuru svome djetetu ono što je spremila – neke su čak i pivca pripremile. Za obiteljskim stolom sam im se pridružila i ja. Darežljivi su, odmah mi je Jafeta dala svoj batak. Uzela sam malo da se ne uvrijedi, pohvalila je i ostatak vratila. No brzo bih u svom tanjuru ponovno pronašla komadić ribe ili već ponešto od onog što su pripremili jer svatko je želio nešto svoje darovati. Promatrajući sve to razmišljala sam, ako budem dogodine živa, moram osmisliti nešto zajedničko – neku zajedničku akciju s roditeljima i djecom. Druženje je bilo uz pjesmu i ples. Djeca su bila sretna, veselili su se što su primili Isusa i što sada svako jutro na misi mogu sudjelovati u svetoj pričesti.

Navečer, kad je došla struja, zajednički smo pogledali film Isus iz Nazareta. Šaljemo Vam nekoliko fotografija…

Djeca su nam rekla da su tako veseli i da smo ih jako iznenadili i da sad imaju prekrasne krunice. Jedna nam je rekla da moli te kad završi školu da želi biti sestra Milosrdnica. Ovo su prvi prvopričesnici koje dobro znamo, a lani skoro nismo znali da je pričest jer ničim nije bilo obilježeno.

Veliki pozdrav uz preporuku u svete molitve, vaše zahvalne setre iz Bume:

Slavka, Jasna i Marta…

PS.

Jučer smo hitno vozili jednu mamu u bolnicu. Rodila je brzo, u roku pola sata, dvojke – curica i dečko. Hvala Bogu.

Šaljem Vam i fotografije s našim hrvatskim dresovima. To je dar Hrvata iz Brisbana. Zar ne, jako lijepo pristaju ovoj našoj „reprezentaciji“ na Salomonskim Otocima.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: