Razmatranje za 11. dan korizme: Isus Krist je moj Gospodin

Objavljeno: 15. ožujka 2014.

RAZMATRANJE ZA JEDANAESTI DAN KORIZME:

Isus Krist je moj Gospodin

U izrjeci “Isus je Gospodin!” postoji subjektvni aspekt, koji ovisi o onom tko ga izgovara. Pitao sam se, često, zašto demoni, u Evanđelju, nikada ne izgovaraju ovaj naziv za Isusa. Oni idu dotle da Isusu kažu: “Ti si Sin Božji!”, ili “Ti si Svetac Božji!” (usp. Mt 4, 3; Mk 3,11; 5, 7; Lk 4, 41), ali nikada nismo čuli usklik: “Ti si Gospodin!”.  Najuvjerljivi odgovor čini mi se ovaj. Reći: “Ti si Sin Božji”, znači prepoznati jednu činjenicu koja ne ovisi o njima i koju oni ne mogu promijeniti. Ali reći: “Ti si Gospodin!” je jako različito. To uključuje osobnu odluku. To znači prepoznati ga Gospodinom i staviti se pod njegovo gospodstvo (vlast). Kada bi tako učinili, prestali bi biti onon što jesu i postali bi ponovno anđeli svjetla.

Ova riječ uistinu dijeli dva svijeta. Reći: “Isus je Gospodin!”, znači slobodno ući u prostor njegove vladavine. To je kao da kažemo: Isus Krist je “moj” Gospodin; on je pravi razlog moga života; ja živim “za” njega, ne više “za sebe samoga”: “Jer nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li dakle ili umiremo – Gospodinovi smo” (Rim 14,7-8). Najveća kontradikcija koju čovjek uvijek doživljava, ona između života i smrti, je pobijeđena. Najveća kontradikcija sada nije ona između života i smrti već između onoga živjeti “za Gospodina”, i živjeti “sami sebi”. Živjeti za same sebe novo je ime za smrt.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: