Razmatranje za 15. dan korizme: Nikakve osude

Objavljeno: 19. ožujka 2014.

RAZMATRANJE ZA PETNAESTI DAN KORIZME:

Nikakve osude

U romanu Proces Franca Kafke autor priča o jednom čovjeku koji je jednog dana, bez da itko zna zašto, proglašen uhićenim, makar je nastavio svoj normalan život i rad. Započinje opsežno istraživanje kako bi se upoznao s motivima, optužbama, procedurama. Ali nitko mu ništa ne zna reći, osim da je protiv njega u tijeku proces. Sve dok ga jednoga dana ne povedu na pogubljenje. To je povijest čovječanstva koje se bori sve do smrti s osjećajem nejasne krivnje, koje se ne može osloboditi.

U tijeku priče saznajemo da za ovog čovjeka postoje tri mogućnosti: istinski oprost, prividan oprost i odgoda. Prividan oprost i odgoda neće riješiti ništa; služe samo zato da optuženika cijeli život drže u smrtnoj neizvjesnoti. U istinskom oprostu “sve procesne radnje moraju biti potpuno uklonjene, potpuno nestati iz postupka, ne samo optužba, već i proces i presuda moraju biti uništeni, sve poništeno”. (F. Kafka, Proces). No ne zna se je li taj istinski oprost, toliko očekivan, ikad postojao; postoje samo glasine, ništa drugo negoli “prekrasne legende”. Djelo završava kao sva druga od ovog autora: ponešto što se vidi u daljini, u snovima, ali bez ikakve mogućnosti da se dogodi.

Na Veliki petak, možemo vikati milijunima ljudi koji su i sami zastupljeni u ovoj optužbi: istinski oprost postoji, nije samo neka legenda, jedna prekrasna ali nedostižna stvar. Ne. Isus je poništio “izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ (Kol 2,14). Sve je poništio. “Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu!” (Rim 8,1). Nikakve osude! Bilo koje vrste! Za one koji vjeruju u Krista Isusa!

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: