Razmatranje za 18. dan korizme: Jedini pravi misterij

Objavljeno: 23. ožujka 2014.

RAZMATRANJE ZA OSAMNAESTI DAN KORIZME:

Jedini pravi misterij

Hitno je potrebno ponovno osvijetliti pravo lice Boga Oca. Nisu potrebne, zbog toga, godine rada kao što je bilo potrebno ukloniti tamnu patina koja je pokrivala sliku Oca u Sikstinskoj kapeli. Dosta je bljesk, rasvjetljenje srca, otkrivenje Duha. Jer istinsko lice Boga Oca je zauvjek pohranjeno u Pismima. Sadržana je u jednoj riječi: “Bog je ljubav!” Riječ “Bog”, bez drugih dodataka, u Novom Zavjetu, uvijek označava Boga Oca. Dakle Bog Otac je ljubav. “Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca” (Iv 3,16), znači: tako je Bog Otac ljubio svijet.

“Zašto nas je Bog stvorio?” Na ovo pitanje Katekizam nas poučava i odgovara: “Da ga upoznamo,  ljubimo, da mu služimo u ovom životu i uživamo u njem u drugom životu u nebu!. Savršen odgovor, ali ako malo bolje pogledate odgovor na pitanje: “Za koji cilj (svrhu), za koji cilj nas je stvorio?” (služiti, ljubiti, uživati u njem); ne odgovara na pitanje: “Zbog koje razloga smo stvoreni i što ga je potaknulo da nas stvori?” Na ovo pitanje nemože se odgovoriti: “Jer ga ljubimo”, već: “jer nas ljubi”. “On je stvorio svemir” kaže jedna euharistijska molitva “na sva stvorenja je izlio svoju beskrajnu ljubav i razveselio ih sjajem svoje slave” (Četvrta Euharistijska molitva).

U tome je sva razlika između Boga filozofa i Boga Evanđelja. Bog filozofa je Bog koji može biti ljubljen, koji mora biti ljubljen, ali koji ne ljubi, ne može ljubiti ljude, diskvalificira (isključuje) sebe ako to učini: “Bog” piše Aristotel “pokreće svijet ukoliko je ljubljen” (ne ukoliko ljubi) (Aristotel, Metafisica, XII, 7, 1072 b).  Objava govori upravo suprotno: “U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas… Mi ljubimo jer on nas prije uzljubi (1Iv 4,10.19).

Ovo je istinski kršćanski misterij. Jedan od najčitanijih kršćanskih pisaca u anglosaksonskom svijetu, Clive Staples Lewis, napisao je roman nazvan Pisma starijeg đavla mlađemu (The Screwtape Letters) (C.S. Lewis, Pismo starijeg đavla mlađem).

Njegov zaplet je jedinstven. Mladi vrag zaželo je na zemlji zavesti jednog dobrog dječaka nedavno obraćenog. No kako je neiskusan, u kontaktu je sa starijim ujakom, đavlom Screwtape, koji mu daje upute kako uspjeti u tom cilju. (Izvrsna rasprava o vrlinama i manama, ako je čitate u obrnutom smislu). Autor nas tako vodi kroz pakao i daje nam čuti razgovore koji se dolje vode. Ono što izluđuje zloduhe, što oni ne razumiju i neće nikada razumjeti, je Božja ljubav prema tako bijednim stvorenjima kao što su ljudi. Ovo je za njih najveći misterij. I ja vjerujem da su, barem jedanput, i zlodusi upravu.

Padre Reniero Cantalamessa
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: