Razmatranje za 33. dan korizme: Križ ljubavi

Objavljeno: 13. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA TRIDESET I TREĆI DAN KORIZME:

Križ ljubavi

Da, Bog je ljubav! Ako bi sve Biblije svijeta, rečeno je, bile uništene u nekoj kataklizmi ili ikonoklastičnom bijesu i kad bi od njih ostao samo jedan primjerak i kad bi ovaj primjerak bio toliko oštećen da bi samo jedna stranica ostala cjelovita i da je i ova stranica toliko naborana da se može pročitati samo jedan redak i da je taj redak, redak Prve Ivanove poslanice gdje je napisano «Bog je ljubav!», cijela bi Biblija bila spašena, jer je sve u ovom sadržano.

Djetinjstvo sam proveo u seoskoj kući samo nekoliko metara od dalekovoda visokog napona, ali živjeli smo u mraku uz svjetlo svijeće. Između nas i dalekovoda bila je željeznica, s ratom u tijeku, nitko nije pomišljao da prevlada male prepreke i uspostavi priključak. Tako je i s Božjom ljubavlju: nadomak je ruke, kadra unijeti svjetlo i toplinu u cijeli naš život, a mi i dalje nastavljamo živjeti u tami i hladnoći. To je jedini istinski razlog životne žalosti.

Bog je ljubav, a križ Kristov je najviši test, povjesna demostracija te ljubavi. Postoje dva načina da pokažemo vlastitu ljubav prema nekome, kaže jedan bizantski autor, Nikola Cabasilas. Prvi je činiti dobro ljubljenoj osobi, darovati je; drugi, izazovniji, sastoji se u tome da patimo za nju. Bog nas je ljubio na prvi način, velikodušnom ljubavlju u stvaranju, kad nas je obdario darovima, u nama i oko nas; ali ljubio nas je također  patničkom ljubavlju u otkupljenju, kada je učinio vlastito poništenje pateći za nas najvećom patnjom, kako bi nas uvjerio u svoju ljubav (usp. N. Cabasilas, Kristov život, VI, 2 (PG 150,645). Zato nad križem moramo uvijek razmišljati nad istinom «Bog je ljubav».

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: