Razmatranje za 35. dan korizme: Kozmička dimenzija križa

Objavljeno: 15. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA TRIDESET I PETI DAN KORIZME:

Kozmička dimenzija križa

U Pavlovim očima križ predstavlja kozmičku dimenziju. Na njemu je Krist srušio zid razdvajanja, pomirio je ljude s Bogom i međusobno, uništavajući neprijateljstvo (usp. Ef 2,14-16). Stoga će stara tradicija razvijati kozmičku temu drva križa koji vertikalnim krakom ujedinjuje nebo i zemlju, a horizontalnim krakom pomiruje različite narode svijeta. Kozmički događaj je u isto vrijeme vrlo osoban: “Doista, ako je poradi hrane tvoj brat ražalošćen, već nisi na putu ljubavi. Ne upropašćuj tom svojom hranom onoga za koga je Krist umro!” (Rim 14,15).

Iz svega toga proizlazi značenje križa, ne kao kazna, opomena ili argument žalosti, ali ponos i slava kršćanina, što je kao radosna sigurnost, popraćeno iskrenom zahvalnošću, na koje se čovjek uzdiže u vjeri: “A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.” (Gal 6,14). Pavao je zasadio križ u središtu Crkve kao jarbol u središtu broda; napravio je temelj i težište cjeline. Fiksiran je zauvijek okvir kršćanskog navještaja. Evanđelja, pisana poslije njega, slijede njegovu schemu, stavljajući priču o muci i smrti Isusa Krista u središte prema kojem je sve orijentirano.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: