Redovništvo je živuće prisustvo Božjeg milosrđa i milosti

Objavljeno: 2. veljače 2012.

Blaženi papa Ivan Pavao II., 1997. godine odredio je da se 2. veljače, blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu – Svijećnica, obilježava kao dan Bogu posvećenog života. Koliko je Blaženik naših dana cijenio redovništvo, koliko je imao povjerenja u redovništvo možemo iščitati iz mnogih njegovih govora, poslanica, susreta s redovnicima i redovnicama. Tako je prigodom Međunarodnog susreta redovničkih poglavarica u Vatikanu, 14. svibnja 2001. godine Papa istaknuo:
„Život redovnica mora pokazivati Božju skrb prema svim ljudima našega vremena. U ovom svijetu izranjenom tolikim kontradikcijama, u svom identitetu vas kao žena, vi bi trebale biti živuće prisustvo Božjeg milosrđa i milosti. Vjerske zajednice mogu učinkovito odgovoriti na izazove modernoga svijeta jedino u krjeposti Kristove ljubavi, i tako postati živući navještaj zajedništva za novu humanost, koji će proizaći iz Božje milosti.
Ova se ljubav mora živjeti s ljudima kojima prilazimo, izražavajući je u konkretnom životu. Ponekad bi se moglo činiti da ljubav, pravda i vjera više nisu prisutni u današnjem svijetu. Ne bojte se, Gospodin je s vama, on ide pred vama i prati vas s vjernošću svoje ljubavi. Svjedočite svojim životima ono što vjerujete!”


Molitva pape Ivana Pavla II. za duhovna zvanja

Gospodine Isuse, Dobri Pastiru, koji si darovao svoj život da bi svi imali život, podaj i nama vjerničkoj zajednici prosutoj po cijelom svijetu, puninu toga života i daj da postanemo sposobni svjedočiti ga i drugima naviještati.
Gospodine Isuse, podaj puninu svoga života svim osobama koje su Tebi posvećene, posvećene službi Crkve, nek budu radosne u svom darivanju, neumorne u svom služenju, velikodušne u svojoj žrtvi; i njihov primjer neka otvara druga srca da poslušaju i slijede Tvoj poziv.
Gospodine Isuse, podaj puninu svoga života kršćanskim obiteljima, da budu žarke u vjeri i u crkvenom služenju, te da pospješuju tako nastanak i razvoj novih posvećenih zvanja.
Gospodine Isuse, podaj puninu svog života svim ljudima, naročito mladićima i djevojkama koje pozivaš u svoju službu; prosvijetli ih kod izbora; podrži ih u vjernosti; učini da budu hrabri i spremni darovati svoj život po Tvom primjeru, da bi drugi imali život.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: