Rio de Janeiro očekuje 2,5 milijuna mladih

Objavljeno: 19. srpnja 2013.

S danom 15. srpnja službeno je prijavljeno 320.000 sudionika, ali mnogi mladi hodočasnici registrirat će se tek na sam dan dolaska ili će bez registriranja sudjelovati na velikim liturgijskim slavljima, rekla je Carol Castro, glasnogovornica Svjetskog dana mladih u razgovoru za agenciju Catholic News Service (CNS). Navela je i podatak da su 55 posto registriranih osoba žene, a 60 posto sudionika je u dobi od 19 do 34 godine.

S obzirom na broj hodočasnika, Svjetski dana mladih za grad Rio de Janeiro je veliki infrastrukturni izazov koji bez pomoći volontera ne bi bio ostvariv. Nadbiskup Rija Orani Joao Tempesta, odajući priznanje brojnim volonterima, rekao je i da su oni “vodeće osobe u Crkvi sutrašnjice”. Na susretu će volontirati 60.000 mladih – od čega njih 7000 iz inozemstva. Više od 800 pjevača, plesača i glumaca zabavljat će hodočasnike.

Za mlade je već osigurano više od 300.000 smještajnih kapaciteta. Kreveti su pripremljeni u školama, sportskim centrima i u privatnim smještajima. Dostupna su 4673 mobilna sanitarna čvora, od čega je njih 270 prilagođeno osobama s invaliditetom. Mladima je na raspolaganju više od 12 milijuna litara vode.

Zračne luke u Rio de Janeiru pripremaju se za navalu hodočasnika. Od 23. do 28. srpnja dnevno se prosječno očekuje do 70.000 putnika u međunarodnoj zračnoj luci Galeao i gradskoj Santos Dumont. Na dan završne mise, 29. srpnja, osoblje brazilskog zračnog prijevoznika Infraero računa s čak do 100.000 putnika. Toliki broj putnika Infraero do sada još nije imao ali sve je spremno, izjavio je njegov direktor Gustavo Vale.

Papa Franjo u Rio de Janeiro stiže 22. srpnja, a tri dana kasnije hodočasnici će mu iskazati dobrodošlicu na pozornici Copacabane. Dva velika i 16 manjih video-zidova te 26 stupova zvučnika postavljeno je za potrebe hodočasnika koji neće moći stati blizu pozornice. Bdjenje 27. srpnja u Campusu fidei, na prostoru površine 150 nogometnih terena, održat će se izvan grada. Ondje će se 28. srpnja slaviti i završna misa s papom Franjom. Misa će se, za one koji neće moći vidjeti oltar, prenositi na 33 velika ekrana.

Da bi se povećala sigurnost hodočasnika povećan je broj angažiranih vojnika. Tako će njih 10.200 – 700 ljudi više od planiranog – osiguravati miran tijek velikog susreta. Za sigurnost pape Franje odgovorno je 800 vojnika i 80 policajaca.

Preuzeto s: (ika/bitno.net)


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: