Sestre Provincije Majke Divne u Sarajevu zatvorile Jubilarnu godinu

Objavljeno: 16. studenoga 2021.

U nedjelju, 14. studenoga 2021., svetom misom u katedrali Srca Isusova u Sarajevu i prigodnim programom u prostorijama Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ svečano je zatvorena Jubilarna godina proslave 150. obljetnice dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu (1871.-2021.). Euharistijsko slavlje u 10.30 predslavio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, otpravnikom poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amauryem Medinom Blancom, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađanom Ćosićem te oko dvadeset svećenika. Sestre su čitale misna čitanja, a sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Blanke Jeličić i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić animirao je liturgijsko pjevanje.

Proslavi jubileja sestrama Provincije Majke Divne, na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Julijanom Djaković, pridružile su se i članice vrhovne uprave s časnom majkom Miroslavom Bradica, članice provincijalne uprave iz Zagreba na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Barbarom Vručina, redovnice drugih redovničkih zajednica te vjernici laici. Pandemija koronavirusa, nažalost, onemogućila je dolazak brojnih uzvanika kao i sestara drugih provincija naše Družbe, koje su im pisanim putem uputile svoje čestitke.

Više o proslavi jubileja možete vidjeti na linku KTA:

https://www.ktabkbih.net/hr/izdvajamo/svecanom-euharistijom-i-prigodnim-programom-sestre-milosrdnice-u-sarajevu-proslavile-150-obljetnicu-dolaska-u-bosnu-i-hercegovinu/104150


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: