Slavlje redovničkih zavjeta

Objavljeno: 20. kolovoza 2018.

U samostanu sestara milosrdnica u Rijeci, 14. kolovoza, s. Marija Benedikta Krapić položila je svoje prve redovničke zavjete na tri godine. Svetu misu i obred zavjetovanja predvodio je salezijanac don Josip Krpić. U ruke svoje provincijalne poglavarice s. Ane Marije Rakocija i pred redovničkom zajednicom, s. Marija Benedikta Krapić zavjetovala je čistoću, siromaštvo i poslušnost.

Predvoditelj slavlja don Josip Krpić u nadahnutoj je propovjedio posvijestio nazočnima kako je Božji poziv upućen svakome čovjeku te da ga svatko može čuti. Međutim, nadodao je, taj Božji poziv potrebno je i poslušati i na njega odgovoriti, a to onda uključuje osobnu odgovornost pojedinca. Svatko je pozvan živjeti duhovno bogoštovlje vlastitog života. Samo na taj način možemo rasti, cvjetati i donositi plodove tamo gdje jesmo. Don Krpić potaknuo je i s. M. Benediktu da po uzoru na svetce, posebno na svoju zaštitnicu sv. Tereziju Benediktu od Križa (Edith Stein), Božju Riječ konkretno živi i svojim redovničkim predanjem ljubavlju služi drugima.    

Sestra Marija Benedikta Nina Krapić rođena je 1989. godine u Rijeci. Dugi niz godina bavila se kazališnom glumom i novinarstvom. Radila je kao voditeljica i novinarka na radio Trsatu (Soundset mreža). Svoj poziv na redovnički život s. M. Benedikta Krapić otkrivala je postupno promišljajući i tražeći Božju volju za svoj život. U Družbu sestara milosrdnica stupila je 2014. nakon završenog studija prava. Godine 2016. ušla je u novicijat i uzela redovničko ime Marija Benedikta.  


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: