Slavlje redovničkih zavjeta

Objavljeno: 20. kolovoza 2018.

U samostanu sestara milosrdnica u Rijeci, 14. kolovoza, s. Marija Benedikta Krapić položila je svoje prve redovničke zavjete na tri godine. Svetu misu i obred zavjetovanja predvodio je salezijanac don Josip Krpić. U ruke svoje provincijalne poglavarice s. Ane Marije Rakocija i pred redovničkom zajednicom, s. Marija Benedikta Krapić zavjetovala je čistoću, siromaštvo i poslušnost.

Predvoditelj slavlja don Josip Krpić u nadahnutoj je propovjedio posvijestio nazočnima kako je Božji poziv upućen svakome čovjeku te da ga svatko može čuti. Međutim, nadodao je, taj Božji poziv potrebno je i poslušati i na njega odgovoriti, a to onda uključuje osobnu odgovornost pojedinca. Svatko je pozvan živjeti duhovno bogoštovlje vlastitog života. Samo na taj način možemo rasti, cvjetati i donositi plodove tamo gdje jesmo. Don Krpić potaknuo je i s. M. Benediktu da po uzoru na svetce, posebno na svoju zaštitnicu sv. Tereziju Benediktu od Križa (Edith Stein), Božju Riječ konkretno živi i svojim redovničkim predanjem ljubavlju služi drugima.    

Sestra Marija Benedikta Nina Krapić rođena je 1989. godine u Rijeci. Dugi niz godina bavila se kazališnom glumom i novinarstvom. Radila je kao voditeljica i novinarka na radio Trsatu (Soundset mreža). Svoj poziv na redovnički život s. M. Benedikta Krapić otkrivala je postupno promišljajući i tražeći Božju volju za svoj život. U Družbu sestara milosrdnica stupila je 2014. nakon završenog studija prava. Godine 2016. ušla je u novicijat i uzela redovničko ime Marija Benedikta.  


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: