Slavlje zavjetâ i jubilejâ u Splitu

Objavljeno: 19. kolovoza 2021.

BOŽE, HVALA TI!

Nakon dugo iščekivanja, pripreme, duhovnih vježbi, zajedničke i osobne molitve napokon je osvanuo taj veliki dan kada sam pred Bogom i cijelom Crkvom potvrdila svoj poziv na posvećeni život.

Svečano euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja u kapeli Navještenja Gospodinova, u provincijalnoj kući u Splitu, 14. kolovoza 2021., predslavio je mons. Petar Palić, mostarsko duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanjski upravitelj, uz još dvanaest svećenika. Proslavile smo polaganje redovničkih zavjeta i redovničke jubileje; s. Marija Palić položila je doživotne zavjete, a ja sam položila prve zavjete na tri godine. Pet sestara proslavilo je obljetnicu svojih zavjeta: s. M. Suzana Jureta, s. M. Bogdana Galić, s. M. Krunoslava Bežovan, s. M. Lauda Žižić (50 godina), s. M. Gracija Akmadžić (60 godina). Nažalost, proslavi nisu mogle nazočiti sestre jubilarke: s. Miroslava Ramov (70 godina), s. Mirela Milun, s. Danijela Crnković, s. M. Ljiljana Perković Tabak, s. M. Mira Vrdoljak i s. M. Aurelina Kutleša (60 godina) te s. M. Stjepanka Lukač i s. M. Augustina Nikolić (50 godina).

Dok smo u procesiji koračale prema kapelici, pratili su nas zvuci orgulja i stihovi pjesme Gospi Sinjskoj, u srcu sam tada molila našu Majku da bude uz nas i da nas svakoga dana vodi svome sinu Isusu Kristu. Neopisiva radost vladala je u mojoj duši kada je započelo misno slavlje, smijeh i suze stalno su se miješali. Uistinu sam osjetila da je cijelo Nebo uz nas.

U svojoj je homiliji mons. Palić istaknuo: »Svaki dan idite za Kristom. Hodajte za njim, a kad jasno ne vidite kamo i kako dalje, kleknite! U našem hodu za Kristom danas više služe koljena, nego stopala. Tražite ga u molitvi i u ljepoti, bjelini i jasnoći hostije u Presvetom sakramentu, tom kruhu života i čudesnom znaku trajne njegove nazočnosti među nama. U molitvi i klanjanju razabirite, otkrivajte i produbljujte svoj odnos sa Zaručnikom svoje duše. U Euharistiji se hranite kruhom živim za snagu svjedočenja i da u svijetu po evanđeoskim savjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti možete biti znak njegove milosrdne ljubavi prema svima. (…) Vi, drage sestre, koje slavite svoje redovničke jubileje, po ovoj obnovi zavjeta učvrstite svoju vjeru, volju i nastojanje da Gospodina slijedite u svim okolnostima i do kraja života.«

Teško je ponekad naći prave riječi i opisati događaj posebne milosti, uvijek nešto ostaje nedorečeno i u srcu, i zato srce i život neka govore. Toga dana samo mi je jedna rečenica stalno bila na usnama: Bože, hvala ti! I zato bih se htjela zahvaliti dragome Bogu na daru života pod okriljem mojih roditelja i na posebnoj milosti – daru poziva. On me je pozvao da ga slijedim u našoj Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskoga, da ga ljubim i služim mu po primjeru naših svetih utemeljitelja.

I na kraju, u molitve preporučam sve nas slavljenice, kako bismo svakoga dana slijedile Krista kao službenice Marijine. Na tome putu neka nas prati zagovor svetoga Vinka, svete Lujze, naših sestara mučenica i svih pokojnih sestara naše Družbe. Neka milosrdna ljubav po svima nama osvaja svijet!

s. M. Cecilija Bašić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: