Službena molitva u Godini vjere

Objavljeno: 25. listopada 2012.

– Nicejsko-carigradsko vjerovanje

Službena svakodnevna molitva za Godinu vjere je Nicejsko-carigradsko vjerovanje. Vjerovanje su prvi kršćani učili napamet, ne samo u vidu stjecanja vjerskog znanja, nego su ga svakodnevno izgovarali kao molitvu. Uključimo se i mi u tu veliku dvijetisućljetnu tradiciju Crkve te izmolimo Nicejsko-carigradsko vjerovanje kao izraz našega dubokog priznanja i poklona Gospodinu. Neka nam ono tijekom Godine vjere bude svakodnevna molitva.

Evo što sveti Augustin preporučuje za ustrajnost u vjeri:

“Dnevno recite Vjerovanje da ga ne zaboravite. Kada ustanete i kada se na san namjestite, kažite svoje Vjerovanje. Recite ga Bogu. Ponovite ga samima sebi. Ne stidite se ponavljati. Ponavljanje je dobro da se ne ušulja zaborav. Ne recite: „Rekao sam ga jučer, danas, svaki dan govorim. Dobro ga znam“. Ponovi svoju vjeru. Pogledaj se. Neka ti je tvoje Vjerovanje kao zrcalo. U njemu se vidi vjeruješ li sve što ispovijedaš da vjeruješ. I veseli se svaki dan svojoj vjeri. Neka ti je to tvoje bogatstvo, i to svagdašnje. Neka je na neki način odijelo tvoga uma. Zar se ne odijevaš kad ustaneš? Tako odjeni i svoju dušu ponavljajući svoje Vjerovanje. Inače će je možda ogoliti zaborav. Ostat ćeš gol. Bit ćeš što kaže Apostol. Neka je to daleko od tebe. Pavao veli: Ako smo oplijenjeni, neka se ne nađemo goli (2Kor 5,3). Bit ćemo odjeveni u svoju vjeru. Samo je vjera odijelo i oklop. Odijelo je protiv zabune, oklop protiv protivštine.

Protiv jezika ljudi koji ismjehuju našu vjeru snaži se imenom i pomoći Onoga u koga vjeruješ”.

Priredila s. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: