Susret dvojice papa za Božić

Objavljeno: 24. prosinca 2013.

U ponedjeljak navečer u posjet svom prethodniku papi u miru Benediktu XVI., u bivši samostan izvan vatikanskih zidina, stigao je njegov nasljednik, sadašnji Sveti Otac, Franjo. Dvojica su, piše Reuters, zajedno proveli oko pola sata.

– Zadovoljstvo je vidjeti da si dobro – kazao je papa Franjo Benediktu, koji je krajem veljače odstupio s dužnosti, čime je postao prvi papa nakon 600 godina čiji pontifikat neće trajati doživotno. Papa Benedikt je, kako prikazuju fotografije, papu Franju dočekao i pozdravio ga na ulazu u rezidenciju. Ušli su u kapelicu gdje su se pomolili, nakon čega su nasamo razgovarali otprilike pola sata.

Na rastanku papa Franjo je kazao Benediktu: “Sretan Božić, moli za mene.” Na to mu je Benedikt replicirao: “Uvijek, uvijek, uvijek.” Ovo je tek četvrti put da je Benedikt XVI. snimljen nakon odreknuća i vidljivo je da djeluje zdravije nego u prijašnjim situacijama, prenosi Večernji.hr.

Papa Franjo i papa u miru Benedikt XVI. već su se nekoliko puta susreli. Franjo je Benedikta posjetio odmah nakon konklava, a Franjo je također u Benediktovu prisustvu posvetio Vatikan sv. Mihaelu Arkanđelu i sv. Josipu. Papa Franjo je u poznatom intervjuu u zrakoplovu pri povratku sa Svjetskog susreta mladih, za Benedikta i njegov boravak u Vatikanu rekao: “Za mene je kao imati djeda u kući: mog tatu.”


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: