SUSRET SESTARA KOJE SU OBILJEŽILE 50 GODINA ZAVJETA

Objavljeno: 15. srpnja 2021.

U Marijinom dvoru u Lužnici održan je susret sestara iz svih naših provincija, od 9. do 11. srpnja 2021.Tim susretom sestre su  obilježile 50 godina redovničkih zavjeta. Susret je organizirala Vrhovna  Uprava naše Družbe na čelu s Vrhovnom poglavaricom s. Miroslavom Bradica.

Na susretu su sudjelovale dvije generacije sestara, budući da, zbog pandemije coronavirusa, nije se mogao organizirati susret generacije sestara koje su  trebale proslaviti  jubilej prošle godine, zbog toga su se pridružile ovogodišnjim jubilarkama.

Susret je započeo u dvorani svetog Josipa,  gdje je Vrhovna Poglavarica pozdravila prisutne sestre. Ozračje susreta je bilo radosno i srdačno. Sve su sestre bile sretne što su se nakon toliko godina našle zajedno, prisjećale su se dolaska u samostan, razdoblja formacije za vrijeme kandidature i novicijata, zatim trenutaka kada su polagale privremene i doživotne zavjete, a bilo je riječi i o premještajima te o zanimanju gdje se pojedine sestre sada nalaze i koje dužnosti obavljaju.

Nakon zajedničkog objeda u Dvorcu krenule smo prema Svetištu naše drage Gospe Remetske. Tu smo imale prigodu za sakramenat svete ispovijedi i osobnu molitvu. Sudjelovale smo u moljenju svete krunice, a zatim je uslijedila Sveta Misa. Osnažene susretom s našom dragom Gospom Remetskom i okrijepljene Presvetom Euharistijom, na tom svetom mjestu Remetskog Svetišta, s radosnom pjesmom, vratile smo se u Lužnicu.

Cilj našeg hodočašća, drugog dana susreta, bilo je Svetište svetog Josipa u Karlovcu. U ovoj godini, koju je Sveti Otac proglasio Godinom svetogo Josipa, i mi smo se uputile u to drago Svetište, kako bismo svetom Josipu preporučile potrebe naše Družbe, našeg naroda i svoje osobne. Pridružile smo se hodočasnicima koji su pristigli prije nas. U crkvi su već bili hodočasnici iz župe Vetovo, predvođeni svojim župnikom velečasnim Ivicom Žuljevićem, kao i redovnice, Družbe Presvetog Srca Isusova iz Rijeke,  koje je osnovala Marija Krucifiksa Kozulić. Svetu Misu je predvodio i propovijedao velečasni Ivicu Žuljević, župnik u Vetovu. Nakon Svete Mise pozvane smo na objed u dvoranu u neposrednoj blizini svetišta Svetog Josipa.

Naša slijedeća destinacija bila je župa Krašić. Najprije smo posjetile mjesto na kojem je nekada bila rodna kuća naše drage mučenice, s. Žarke Ivasić, a onda smo se uputile u župnu crkvu u Krašiću koja je svima nama tako draga, jer je u njoj, blaženi  kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, za vrijeme svojih uzničkih dana, slavio Svetu Misu, ispovijedao vjernike, i provodio vrijeme u molitvi. U crkvi nas je srdačno dočekao krašićki župnik i detaljno nam objasnio unutrašnjost crkve. Nažalost nismo mogle posjetiti prostorije nekadašnjeg župnog dvora u kojima je boravio, u kućnom pritvoru, blaženi Alojzije Stepinac, od izlaska iz zatvora u Lepoglavi sve do svoje smrti.  U tim prostorijama trenutno se izvode građevinski radovi. U krašićkoj župnoj crkvi izmolile smo molitvu Večernje, zatim se osvježile  u vjeronaučnoj dvorani prije povratka u Lužnicu.

U nedjelju 11. srpnja, sudjelovale smo zajedno sa sestrama koje žive i rade u Lužnici, na jutarnjoj Svetoj Misi, u prelijepoj sestarskoj kapeli. Nakon toga uslijedio je zajednički doručak.

Susret je završio tamo gdje je i započeo, u dvorani Svetog Josipa.  Časna Majka Miroslava Bradica čestitala nam je jubileje, a onda smo razmijenile prigodne darove. Nakon zajedničkog fotografiranja vratile smo se u svoje zajednice, s lijepim uspomenama.

s. M. Zvjezdana Krčalić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: