SUSRET VINKOVSKE MARIJANSKE MLADEŽI

Objavljeno: 27. studenoga 2012.

Susret je održan u Napulju od 22.- 25. 11. 2012. Po prvi puta pozvane su i predstavnice naše Družbe. Na međunarodnom susretu sudjelovalo je 15 zemalja Europe i Bliskog Istoka: Portugal, Španjolska, Italija, Francuska, Poljska, Slovačka, Česka, Bjelorusija, Ukrajina, Slovenija, Hrvatska; Kosovo i Albanija, Libanon, Sirija i Egipat. Susret je organizirala Uprava svjetske organizacije Marijanske Vinkovske Mladeži a aktivno je sudjelovao i general reda o. Gregory Gay.

Časna majka s. Miroslava Bradica delegirala  je tri sestre za ovaj međunarodni susret: s. M. Berislavu Grabovac, s. M. Elizabetu Peršić i s. Veroniku Popić. Sestre su prikupile korisna i dragocjena iskustva i informacije  o radu zajednica MVM, te su uspostavile kontakte s Upravnim vijećem svjetske organizacije MVM koja je svesrdno podržala osnivanje MVM u Hrvatskoj i gdje god djeluju sestre milosrdnice naše Družbe. General reda o. Gregory Gay iskazao je vedru očinsku brigu za našu Družbu, te oduševljeno prihvatio naša nastojanja oko osnivanja MVM uskliknuvši: “Amen, Aleluja!”

To je i za nas veliko ohrabrenje i poticaj jer smo već u Godini Jubileja 2010. godine osnovali po prvi put MVM u Kući matici u Zagrebu s djevojkama naše Gimnazije, ali zbog pojedinih teškoća taj program i apostolat u tom smijeru ostao je nedorečen. Stoga i ovo naše sudjelovanje, podrška, pomoć, iskustvo drugih bit će nam velika pomoć u našem daljnjem radu i nastojanju.

S. M. Elizabeta Peršić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: