Svečano otvorena jubilejska 175. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Zagreb

Objavljeno: 8. rujna 2019.

Svi koji se nadahnjuju duhom sv. Vinka dio su velike Vinkovske obitelji.

Spomendan dolaska prvih sestara milosrdnica u Zagreb i otvorenje jubilejske 175. obljetnice proslavili smo svečanim euharistijskim slavljem u četvrtak, 5. rujna 2019., u crkvi Sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu. Misno slavlje predvodio je provincijal Slovenske provincije lazarista o. Franc Rataj u koncelebraciji sa subraćom lazaristima hrvatske zajednice i svećenicima crkve sv. Vinka.

Sestre Kuće matice pripremale su se za ovaj važni događaj duhovnom obnovom u srijedu, 4. rujna, a 5. rujna cjelodnevnim klanjanjem pred Presvetim i molitvom za preminule sestre u gruftu“, kripti samostanske crkve, koje su svoje živote ugradile u temelje naše Družbe. Neposredno prije svete mise prikazan je i povijesni pregled djelovanja sestara milosrdnica, od njezinih prvih početaka do današnje rasprostranjenosti u 12 zemalja svijeta.

Na dan otvorenja Jubilarne godine, prije misnog slavlja, sve prisutne pozdravila je časna majka Miroslava Bradica istaknuvši da su prve sestre milosrdnice došle u Zagreb na poziv kardinala Jurja Haulika s ciljem pružanja obrazovanja siromašnoj ženskoj mladeži te kako bi se posvetile odgoju djece i njezi bolesnika.“Cilj njihovog dolaska bio je prenijeti vinkovsku karizmu na tlo Hrvatske i ovdje započeti ono što su radile diljem svijeta”, rekla je časna majka Miroslava i dodala da vinkovska obitelj obuhvaća široki spektar osoba duhovnog staleža i civilnog života koje žele slijediti Vinkovu karizmu, širiti milosrđe i milosrdnu ljubav kroz brigu o drugima i odgoj djece i mladeži. Rekla je da godina koja je pred nama „donosi mnoge posebnosti, kako za sestre tako i za laike koji su otvoreni vinkovskoj karizmi koja je odrednica djelovanja milosrdnica“.

Najavila je i Vjeronaučnu olimpijadu koja će se održati u pedagoškoj 2019./2020. godini na nacionalnoj razini s temom „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi, Vinkovska karizma u Hrvatskoj“. Drugi dar koji nam je dragi Bog po zagovoru sv. Vinka pripravio za sljedeću Jubilarnu godinu je dolazak moći sv. Vinka u Kuću maticu u Zagrebu. „Sve je to na duhovno obogaćenje nas sestara i svih laika naše mjesne Crkve”, zaključila je svoj pozdravni govor majka Miroslava.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji naglasio ono što je uistinu vrijedno u našim životima. “Ono što ostaje i obogaćuje naš život ne možemo postići radom i naporom jer nam je to već darovano”, rekao je o. Rataj. Naglasio je da misnim slavljem i otvaranjem Jubilejske godine prva zahvala ide Bogu za šest sestara koje su došle u ovo podneblje, kao i za sve milosrdnice koje su nastavile njihovim stopama.

Govoreći o dugogodišnjem djelovanju sestara na odgojno-obrazovnom i karitativnom području, Provincijal je rekao kako se sestre nisu štedjele radeći gdje god je vinkovska karizma bila potrebna pa tako i u ratnim vremenima, kada su mnoge sestre bile zatvaranje u logore i prognane ili su bile prisiljene raditi teške fizičke poslove da bi se mogle uzdržavati i nastaviti svoje milosrdničko poslanje. „Zato danas molimo Boga da i dalje izlijeva obilje svoje milosti na sestre milosrdnice diljem svijeta”, istaknuo je Provincijal slovenskih lazarista.

Na kraju homilije svima je poručio da budu poput djeteta koje je otvoreno za darivanje „jer ako smo poput djeteta tada smo u svemu upućeni na Boga i ujedno vjerujemo da nas Bog bezuvjetno ljubi“.

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: