Treći Misijski dan u Lužnici

Objavljeno: 24. rujna 2014.

“Naš je poziv da idemo, ne u jednu župu i ne samo u jednu biskupiju, nego po svoj zemlji; i što da činimo? Da ražarimo srca ljudska i oduševimo ih da čine ono što je činio Sin Božji … Nije mi dovoljno ljubiti Boga ako ga i moj bližnji ne ljubi.”

Sv. Vinko Paulski


Nadahnute životom i djelom sv. Vinka Paulskoga sestre milosrdnice organizirale su treći po redu Misijski dan Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga pod geslom „Sveti Vinko nas zove u misije nove!“. Misijski dan održan je u Duhovno – obrazovnom centru „Marijin Dvor“ u Lužnici, 21. rujna 2014. godine, kao cjelodnevno događanje kroz bogate duhovne, kreativne i kulturne  sadržaje. Mi sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog nastojale smo se, u zajedničkoj molitvi i druženju s prijateljima, suradnicima i dobročiniteljima, prisjetiti svojih korijena i svojih izvora u sv. Vinku Paulskom te crpiti iz neizmjernog bogatstva Vinkova života i naslijeđa. Napose smo se sjetili naših sestara u misijama, za njih i njihove potrebe iskreno molili. Pripremili smo i dobrotvorni prodajni sajam, gdje su sestre iz svih naših provincija i delegatura sa svojim suradnicima doprinijele raznim rukotvorinama i brojnim domaćim kulinarskim proizvodima, kako bi prikupili sredstva za potrebe misija te materijalnim prilozima podržali naše sestre misionarke.

Susret smo započeli Euharistijskim slavljem kako bi iskazali zahvalnost dragom Bogu za sve primljene milosti i molili ga da i dalje prati naša misijska djela. Misno slavlje predvodio je don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH. U svojoj propovijedi na temelju svetopisamskih tekstova XXV. nedjelje kroz godinu, Propovjednik nas je pozvao na neprestano traženje Boga. Podsjetio nas je da je sv. Vinko susreo siromahe u Kristu i Krista u siromasima. Sv. Vinko je našao Boga. Radi toga je misao sv. Vinka išla prema nutarnjim i vanjskim misijama. Pošao je od siromaha vlastite domovine i stigao do siromaha u susjednim zemljama sve do Tunisa, Alžira, Madagaskara. Nije se dao zbuniti poteškoćama, pa ni smrću svoje braće i sestara misionara i misionarki. Jednostavno je išao dalje, vođen bezgraničnom ljubavlju Krista prvog misionara i Dobrog Pastira, naglasio je don Ivan. To isto djelo nastavljaju sestre milosrdnice u siromašnim i misijskim krajevima domovine, Europe i svijeta. Nadahnute Kristovim evanđeljem i svojim redovničkim pravilima pronose svijetom Krista koji se veliča njihovim služenjem. Don Ivan je naglasio da kao narod s višestoljetnim iskustvom katoličke vjere možemo pasti u nevolju pa i u napast da se zatvorimo u sebe i svoje potrebe. Da nam oko postane zavidno poput oka onih prvih djelatnika koji su, prema evanđeoskom izviješću, došli u vinograd, u kojima se pojavila zavist kada su se počeli uspoređivati s drugima. Brzo su zaboravili radost zbog nađena posla. Iako su dobili pravednu nadnicu, prema pogodbi, nisu mogli prihvatiti dobrotu i milosrđe Domaćina koji je želio da svi nadničari nađu mjesto u njegovu vinogradu i da svi dobiju nagradu za svoja djela. Naša kršćanska ljubav i vjernička zauzetost za spasenje sviju mora prelaziti granice rodnoga kraja i naroda. Izjavom „I ovdje su misije“, zatvaramo se u sebe i dopuštamo da nas obuzme zavist i poganstvo koje sve više vlada ne samo Europom nego i našim selima i gradovima, dok u poganskim krajevima cvjeta kršćanstvo. Propovjednij je posebno pozvao mlade da ne lutaju u vjerskomu neznanju nego da zavire u kovčeg svoje vjere, da upoznaju te divne sadržaje koji su nam darovani na dan krštenja. Upoznavši to neizmjerno bogatstvo zasigurno ne će faliti radosti i sreće na putu života koji ih vodi do susreta s Bogom u vječnosti.

Program smo nastavili predstavljanjem prisutnih sestara iz naših misija i njihova djelovanja. Tako su s. M. Lujan Daspett i s. M. Gloria Britez predstavile svoj rad u Argentini u raznim školskim kolegijima te školama za najsiromašniju djecu, u bolnicama i ambulantama gdje također šire milosrdnu Vinkovu ljubav i pučke misije u najsiromašnijim predjelima sjeverne Argentine, u mjestu Corrientes gdje sestre također imaju školu te odlaze i u pastoralne pohode za vrijeme svojih godišnjih odmora kada su slobodne od svojih redovnih dužnosti. U Argentini sestre djeluju od 1932. godine, kada su prve sestre milosrdnice iz Hrvatske stigle na Dock Sud, u predgrađe Buenas Airesa, kako bi započele svoje djelovanje. Danas sestre djeluju od najjužnijeg dijela Argentine, Ognjene zemlje, do njezinih najsjevernijih dijelova. Sestre su pripremile i tradicionalni kruh chipa (ćipa) od brašna manioke, koji slovi i kao kruh siromašnih a tradicionalno se blaguje na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, kao jedino jelo tih dana. Sestre su u tradicionalnim nošnjama otplesale ples zvan „Chipedita“ (ćipedita) koji prikazuje ženu koja prodaje chipe na ulici prolaznicima ne bi li zaradila za prehranjivanje obitelji. U tomu im se pridružila i s. Teresita Aguilar Samudio, vrhovna savjetnica naše Družbe, porijeklom iz Paragvaja, koja je izabrana za članicu  vrhovnog vijeća prije tri godine te od tada živi i radi u Hrvatskoj, u našoj Kući Matici.

Djelovanje sestara u Bugarskoj predstavila je s. M. Božena Novoselec kroz kratku prezentaciju naglasivši rad sa siromašnim djevojkama i ovisnicima te velikim duhovnim potrebama toga naroda. S. M. Boženu dopratila je grupa mladih iz župe Oreš gdje su donedavno djelovale naše sestre.

U poslijepodnevnim satima održan je dobrotvorni sajam na kojem su sudjelovale razne udruge, župne zajednice i zajednice naših sestara. Sestre iz raznih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Austrije sa svojim suradnicima pripremile su bogatu i raznovrsnu ponudu za dobrotvornu prodaju a sav prihod namijenjen je misijama Družbe sestara milosrdnica (Salomonski Otoci, Argentina, Paragvaj i Bugarska).

Uz sajam održavale su se i kreativne radionice izrade misijskih krunica od užeta i misijskih krunica narukvica na žici. Tu je bila i radionica Quellinga, izrade cvijeća iz sitnih papirnih trakica te glazbeno plesna radionica u kojoj su nas mladi iz Bugarske učili svojim tradicionalnim plesovima poput Dunavskog i Daječeva kola. Za najmlađe sudionike održavale su se igre natjecateljskog karaktera s prigodnim nagradama za pobjednike. U isto vrijeme, u podrumskoj dvorani dvorca, prikazivao se film o životu i djelu sv. Vinka Paulskoga. U tako bogatoj ponudi sadržaja svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Misijski dan je okrunjen prigodnim programom u kojem su nastupili razni zborovi i skupine pod dirigentskim palicama sestara milosrdnica. Nastupili su: Djeca župe sv. Vida, Brdovec, pod vodstvom s. M. Antonije Krijan; Djeca Župe Srca Isusova, Visoka, pod vodstvom s. M. Krune Grgat; Skupina „Lujza Kozinović“, Žepče, pod vodstvom s. M. Blanke Jeličić, Djeca Župe Uznesenja BDM, Zlatar, pod vodstvom s. M. Rahele Dolovski; Naše novakinje, postulantice i kandidatice pod vodstvom s. M. Zrinke Lončar; Muški zbor Župe Bezgrješnog Začeća BDM, Nova Gradiška, pod vodstvom s. Blanke Podoreški; Sestre milosrdnice pod vodstvom s. M. Rahele Dolovski; Mladi iz Bugarske, pod vodstvom s. M. Božene Novoselec. Priredba je privedena kraju meditacijom „Duša i tijelo“ gosp. Miroslava Radića iz Rijeke nakon koje je zahvalnu riječ svim sudionicima programa, svim prijateljima i dobročiniteljima misija uputila s. Miroslava Bradica, vrhovna glavarica naše Družbe.

Družba sestara milosrdnica, iz godine u godinu, sve se više otvara misijama te se upravo na ovom Misijskom danu, koji organiziramo svake godine, mogu vidjeti promjene u srcima mnogih koji se oduševljeno odazivaju misijskomu pozivu. Plodovi ovog zajedništva nastavljaju se tijekom cijele godine kroz razne aktivnosti i događaje koje sestre milosrdnice priređuju na župama i u zajednicama gdje djeluju. Bogu smo zahvalni za prekrasan dan i sve milosti koje nam je darovao. Uz Božju pomoć nastavljamo s gorljivim molitvama za naše misionare i misionarke, za njihove potrebe, za sve prijatelje misija i za nova misijska zvanja. I ovom prigodom zahvaljujemo svima koji nas prate, duhovnom ili materijalnom potporom. Neka je sve na veću slavu Božju i na spasenje duša.

s. Marinka Blatarić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: