U SPLITU ODRŽAN TCI SEMINAR

Objavljeno: 8. rujna 2021.

Od 1. do 5. rujna održan je seminar Tematski centrirane interakcije (TCI) pod nazivom „Učiti živo prema Ruth C. Cohn“ u suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Međunarodnog Ruth Cohn Instituta za TCI u Austriji. Seminar se odvijao u prostorima Franjevačkog klerikata u Splitu, a sudjelovale smo s. M. Benedikta Krapić (članica Provincije Majke Dobrog Savjeta – Rijeka) i moja malenkost (s. M. Elizabeta Glasnović, članica Provincije Navještenja Gospodinova – Split).

Glavni voditelj bio je dr. sc. Matthias Scharer, prof. emeritus iz Austrije, a pomoćni voditelji bili su: prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, prof. dr. sc. Ante Vučković i dr. sc. Gina Šparada, sveučilišni nastavnici na KBF-u u Splitu te lic. theol. Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk AZOO-a.

TCI je profesionalni koncept djelovanja koji ide prema efektivnom učenju i radu u svim situacijama i područjima djelovanja u kojima se radi o komunikaciji: rad u grupi i timu; vođenje grupe ili tima; razvoj vještina vođenja; podučavanje u školama, na visokoškolskim ustanovama, u socijalnom radu, u superviziji, treningu, couchingu… Iznad svega TCI djeluje kao uvod u osobno uređenje života, razvija izgradnju osobnosti i povezuje antropološke temelje s teorijom i metodikom vođenja. Na taj se način procesi u grupama, timovima i ustanovama mogu bolje analizirati, planirati, voditi i vrednovati. U tom su procesu, tijekom obrade sadržajnih zadaća i postavljenih ciljeva, međusobno umreženi suradnja, izgradnja osobnosti i odgovorno djelovanje. TCI je edukacija prikladna za sva područja u kojima ljudi trebaju uspješno surađivati u timovima i grupama, u menadžmentu i u pedagogiji, u društvenim organizacijama i poduzećima. Posebice se idealno međusobno nadopunjuju razvoj osobnosti i TCI. Onaj tko pod obrazovanjem podrazumijeva više od pukog prenošenja znanja, može s konceptom TCI-a optimalno povezati učenje i razvoj osobnosti. Edukaciju u RH provodi KBF u Splitu zajedno s certificiranim učiteljima TCI-a i AZOO, podružnicom Split i to od 2015. godine.

Zahvalne Bogu i našim poglavaricama nas dvije smo bile dio ovog bogatog programa i edukacije te smo nakon petodnevnog seminara dobile potvrdu sudjelovanja u međunarodnom TCI metodičkom seminaru na temu „TCI kao stav (vrjednota) i cjelovita metoda (M1)“.  Neka svako naše usavršavanje bude na veću slavu Božju, a nama na korist.

s. M. Elizabeta Glasnović


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: