U Zagrebu otvorena Godina suradnje Vinkovske obitelji

Objavljeno: 28. svibnja 2015.

Godina suradnje Vinkovske obitelji svečano je otvorena u predvečerje svetkovine Duhova na Misi bdijenja u Kući matici sestara milosrdnica u Zagrebu.


Na početku Svete Mise sve nas je toplim riječima pozdravila vrhovna glavarica sestara milosrdnica časna majka Miroslava Bradica i ukratko nam predstavila cilj i program Godine suradnje. Naime, Godina suradnje pod geslom „Zajedno u Kristu mi, članovi Vinkovske obitelji, čimbenici smo promjene“. počinje na Duhove, 24. svibnja 2015., a završava na Duhove, 15. svibnja 2016. godine.  Prema preporuci i smjernicama vrhovnog poglavara međunarodne Vinkovske obitelji o. Gregory Gaya, cilj Godine suradnje je pronaći načine kako slaviti, povezati se i učiti, te zajedno služiti siromasima. Ujedno je to i dragocjena prilika za početke intenzivnijeg i sustavnijeg zajedničkog djelovanja Vinkovske obitelji u Hrvatskoj.


Svetu Misu predslavio je o. Dario Grbac, CM, uz koncelebraciju vlč. Antona Tamaruta, domaćeg svećenika. Liturgiju je svojim pjevanjem i sviranjem uveličao zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem s. M. Elizabete Peršić.

Misna čitanja i molitve vjernika čitali su predstavnici grana Vinkovske obitelji koje djeluju na području Zagrebačke regije: Družbe Kćeri kršćanske ljubavi, Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog – Zagreb, Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice i Udruge svetog Vinka Paulskog. Pater Dario je u svoju homiliju vrlo vješto ugradio preporučene tekstove sv.Vinka upućene Jeanu de Fonteneilu i Etienneu Blatironu.


Nakon sv. Pričesti svi zajedno smo izmolili Molitvu vinkovske obitelji, koja je prije Svete Mise podijeljena svim prisutnim vjernicima. Iako je kiša danima padala, Bog nas je obdario lijepim vremenom tako da smo se nakon Svete Mise mogli družiti uz čaj i kolače u samostanskom dvorištu. Tom prigodom podijeljena je i brošura o svim granama Vinkovske obitelji koje djeluju na području Hrvatske. Brošura je dar gosp. Ante Perića.


s. M. Mirna Matić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: