Uskrsnuo je

Objavljeno: 20. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA USKRS:

Uskrsnuo je!

Kako bismo trebali biti zahvalni “pobožnim ženama!” Na putu prema Kalvariji, njihovo jecanje bilo jedini prijateljski zvuk koji je dopirao do ušiju Spasitelja; dok je visio na križu, njihovi “pogledi” bili su jedina okrjepa ispunjena ljubavlju i suosjećanjem nad njim.  Ne samo zbog njihove uloge u muci, već i zbog uloge u uskrsnuću pobožne žene  su primjer kršćanskim ženama danas. U Bibliji se od početka do kraja susreće jedan važan imperativ “Idi” ili “idite”,  to jest poziv Božji. To je riječ upućena Abrahamu, Mojsiju (Idi, Mojsije, u egipatsku zemlju!), prorocima, apostolima: “Idite po cijelom svijetu, propovijedajte evanđelje svakom stvorenju”.

Svi su ti pozivi, nažalost, upućeni muškarcima. Postoji samo jedan “idite!” upućen ženama, onaj upućen miroforama na uskrsno jutro: “Tada im Isus reče: ”Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!” (Mt 28,10). Ovim riječima učinio ih je prvim svjedokinjama uskrsnuća, “učiteljicama učitelja” kako ih naziva jedan stari autor (Grgur Antiohijski, Homilija o ženama miroforama*, 11 PG 88, 1864 B). Šteta je da je, zbog pogrješne usporedbe sa ženom griješnicom koja Isusu pere noge (Lk 7,37), Marija Magdalena postala nadahnuće beskrajnih legendi starih i modernih i ušla u kult i umjetnost skoro samo kao “pokajnik”, umjesto kao prvi svjedok uskrsnuća, “apostolica apostola”, kako je definira sv. Toma Akvinski (Toma Akvinski, Komentar Ivanova evanđelja, XX, 2519).

“One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima” (Mt 28,8). Kršćanske žene, nastavite nositi nasljednicima apostola, nama svećenicima, njihovim suradnicima, radosnu vijest: “Učitelj je živ! Uskrsnuo je! Ide pred vama u Galileju, to jest kud god idete! Ne bojte se”.

Nastavite uzvišen dijalog koji Crkva izmjenjuje s Marijom Magdalenom u Uskrsnom himnu: “Mors et vita duello conflixere mirando: dux vitae mortuus regnat vivus – Sa životom smrt se sasta i čudesna borba nasta: Vođa živih pade tada i živ živcat opet vlada”. Život slavi pobjedu nad smrću: kako je slavi za Krista, tako će jednog dana i za nas.

Reniero Cantalamessa, OFMCap

______________________

* Mirofore – Žene koje su na Uskrsno jutro nosile pomast ili nositeljice pomasti.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: