Vinkovo 2014. u Kući matici

Objavljeno: 29. rujna 2014.

Svetkovinu sv. Vinka Paulskog svečano smo proslavili Euharistijskim slavljem u subotu 27. rujna ove godine u samostanskoj crkvi sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kojeg je na početku Mise u ime svih prisutnih pozdravio rektor crkve vlč. Marijan Pavlenić.

U prigodnoj homiliji za ovu svetkovinu Kardinal je najprije zahvalio sestrama milosrdnicama za djelotvorno življenje karizme sv. Vinka posebno na području zagrebačke nadbiskupije a onda i diljem svijeta. Istaknuo je važno djelovanje sestara na raznim područjima, od rada s potrebnicima na duši i tijelu do rada s mladima koji pohađaju njihovu gimnaziju i vrtić u gradu Zagrebu kako bi pod okriljem sv. Vinka produbili svoj nauk i proširili svoje vidike.

Zatim se osvrnuo na pročitano evanđelje o Blaženstvima te nam pojasnio značenje riječi „milosrđe“. „Teško je razumjeti riječ ‘milosrđe’ ako se ne približimo Onome koji je sam milosrđe”, istaknuo je kardinal Bozanić. „Bog je milosrdan i to je ona vjernička spoznaja koja daje pouzdanje ljudskome srcu.“ Zatim je istaknuo ulogu sv. Vinka koji je poput vulkana pokrenuo brojne inicijative u crkvi koje se tako lako povezuju s Caritasom. Govoreći o Caritasu u Crkvi, podsjetio je da on nije samo jednostavno, humanitarno dobro djelo, nego je on uvijek nešto više, o čemu svjedoče i sestre milosrdnice. „Caritas u Crkvi ima uvijek nužno i jednu vertikalnu dimenziju bez koje nema pravoga Caritasa.” Na kraju homilije Kardinal je pozvao da Božju ljubav uvijek iznova spoznajemo te je naviještamo i prenosimo drugima. „Neka nam i današnji blagdana sv. Vinka pomogne da se što više otvorimo Božjoj ljubavi i da u svom životu računamo na Božje milosrđe i da nikada ne dajemo granice tom Božjem djelovanju.“ Pozvao nas je da milosrđe iskazujemo prema onima koji su u potrebi a  „srce vjernika je ono koje treba znati naći i vidjeti čovjeka u potrebi”.

Radosno druženje za euharistijskim stolom nastavljeno je za obiteljskim stolom u našoj samostanskoj blagovaoni. Na početku večere časna majka Miroslava Bradica izrazila se dobrodošlicu Kardinalu i svim prisutnim gostima te im zahvalila za radostan odaziv na slavlje svetkovine našeg Utemeljitelja. Kardinalu je u ime cijele sestarske zajednice čestitala 25. obljetnicu biskupskog ređenja obećavši mu i nadalje našu molitvenu podršku i aktivnu djelotvornu suradnju. Na kraju večere Kardinal je izrazio zahvalnost Časnoj Majci za ljepotu zajedništva sa sestrama zajednice te za svjedočenje milosrdne ljubavi današnjem svijetu, posebno gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. Izrazio je želju da se naše molitve još više pojačaju za naš narod u ovom vremenu u kojem osjećamo da smo pritisnuti s raznih strana „a protiv sile zla moguće je boriti se samo molitvom“. Također nas je pozvao na žarku molitvu za što skorije proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca „jer nam se čini da kod njega ništa ne ide tako lako“, rekao je kardinal Bozanić. „On je nekako stalno povezan s križem a po tom se križu još jače očituje Božja snaga i Božja ljubav.“ Na kraju je zahvalio sestrama za njihovo svjedočenje u Crkvi, za sve što rade i što nastoje ostvariti u svom poslanju. U znak zahvale predao je Časnoj Majci medalju svetog pape Ivana Pavla II. A nakon večere, u vrhovnom tajništvu, upisao se i u Spomenicu Družbe te primio dar koji mu je u ime svih sestara Kuće matice uručila Časna Majka.

S. Jelena Ikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: