Zatvorena Jubilejska godina

Objavljeno: 6. rujna 2020.

U subotu, 5. rujna ove godine, proslavile smo 175. obljetnicu dolaska prvih sestara milosrdnica u Zagreb. Točno prije 175. godina, 5. rujna 1845., došlo je šest sestara milosrdnica, na molbu tadašnjeg zagrebačkog biskupa Jurja Haulika, iz austrijskog Tirola u Hrvatsku s vjerom i željom da pridonesu vjerskoj, kulturnoj i gospodarskoj obnovi hrvatskoga naroda. To malo sjeme milosrdne ljubavi, koje je tada zasijano u krvlju i znojem natopljenu hrvatsku zemlju, kroz proteklih 175 godina izraslo je u veliko stablo Vinkovih milosrdnica koje je svoje grane pružilo i izvan granica Domovine, sve do Salomonskih Otoka. Kroz tu dugu i vinkovskom karizmom protkanu povijest sestre su razvile veliku socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost gradeći bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, otvarajući dječje vrtiće, pučke škole, dječje domove i razne stručne škole za odgoj djece i mladeži. Milosrdnom ljubavlju, žrtvom i neumornim radom brojne sestre milosrdnice su svoj milosrdnički žar ugradile u temelje svoje Družbe, koja i danas, premda u manjem broju i oslabljenim snagama, nastavlja vršiti duhovna i tjelesna djela milosrđa prema svima, osobito prema siromasima.

Najveća i prva izgrađena kuća Družbe je Kuća matica. U temeljima tog samostana, u kripti ispod samostanske crkve, počivaju zemni ostatci prvih sestara koje su svoje živote ugradile u temelje Družbe. Stoga je Jubilejska godina najsvečanije i proslavljena u Kući matici.

Vrhunac slavlja, zatvaranje Jubilejske godine, odvijalo se u sasvim drugom smjeru od planiranog. Potres koji je u ožujku ove godine pogodio Zagreb i pandemija koronavirusa pridonijeli su jednoj novoj stvarnosti i neuobičajenom načinu proslave. Stoga su sestre Kuće matice na skroman, a opet tako svečan i neponovljiv način, u subotu 5. rujna 2020. godine zatvorile Jubilejsku godinu s većim naglaskom na njegovom bogatom duhovnom sadržaju.

Kroz trodnevnu pripravu koju je predvodio prof. dr. Anton Tamarut, te kroz uz cjelodnevno klanjanje pred Presvetim, u crkvi sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu, uzdizale su se hvale i molitve sestara Trojedinom Bogu u znak neizmjerne zahvalnosti za tolike milosti darovane Družbi. Vapile su Gospodinu da blagoslovi njihov hod u darovanosti Crkvi i hrvatskom narodu koji je upravo u Zagrebu započeo prije 175. godina. Molile su za pomoć i snagu da se ne boje i dalje hrabro kročiti za Kristom predvođene primjerima svojih svetih Utemeljitelja i prvih šest hrabrih sestara kojima, uz kardinala Haulika, duguju početak postojanja ove slavne Družbe. Zahvaljivale su Bogu za svako zvanje koje je niklo u krilu Družbe žarko moleći da ga da sve njihove zajednice obnovi novim zvanjima koja će biti spremna na poseban način svjedočiti prisutnost Ljubavi u svetoj Crkvi.

Na sam dan zatvaranja Jubilejske godine, 5. rujna 2020., sestre Kuće matice pohodile su grobove prvih sestara u kripti crkve  moleći da nas zagovaraju na ovozemaljskom putovanju, a pred spomenikom biskupa Jurja Haulika u samostanskom vrtu odale su počast tom plemenitom biskupu i utemeljitelju prvog hrvatskog samostana sestara milosrdnica u Hrvatskoj. Zahvalno misno slavlje u 18:30 predslavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u koncelebraciji s rektorom crkve sv. Vinka preč. Franjom Jačmenicom i prof. Antonom Tamarutom.

Uvod i homiliju biskupa Šaška i euharistijskom slavlju možete pročitati ovdje:

Homilija biskupa Šaška-Proslava 175. obljetnice


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: