ZAVJETI U KUĆI MATICI – ZAGREB

Objavljeno: 14. kolovoza 2012.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa za svakog vjernika kršćanina, a na poseban način za svaku Bogu posvećenu osobu od neizrecivog je značenja. Marija, Majka Božja i Majka naša, čitavim svojim bićem pripadala je Bogu, ali upravo zbog toga Marija čitavim svojim bićem pripada i nama, grješnim ljudima.

O svetkovini Velike Gospe, naše Majke i Kraljice, u Kući matici 14. kolovoza 2012. proslavljeno je slavlje prvih i doživotnih zavjeta te obnova zavjeta. S. Marija Tajana Zrno položila je svoje prve svete zavjete, s. M. Natalija Nemec – doživotne, a s. M. Iva Domšić i s. M. Gordana Flegarić položile su zavjete na daljnje dvije godine.

Svečano, koncelebrirano misno slavlje prvih zavjeta u 9 sati predvodio je fra Ante Franić, gvardijan iz Tomislavgrada koji je ujedno i rod našoj zavjetovanici s. Mariji Tajani Zrno, a svečanost doživotnih zavjeta u 11 sati predvodio je dr. Josip Baloban.

U prigodnoj propovijedi fra Ante je istaknuo potrebu ustrajnosti u današnjem hedonističkom i konzumističkom okruženju u kojem se izgubio smisao za žrtvu, skromnost i vjernost. Naglasio je kako je važno i lako oduševiti se, ali je još važnije ustrajati do kraja. Zvanje je poput suncokreta. Kao što suncokret izrasta visoko da bi se mogao okretati prema suncu i tako crpsti snagu i toplinu, tako se i Bogu posvećena osoba mora izdizati iznad svih situacija i okretati prema Suncu koje je Krist Gospodin.

Marija je ona koja nas vodi Kristu, ona po kojoj dolazimo do Krista, ona koja je sva bila Kristova. Stoga Marija i jest Kraljica. Kraljevski je živjela, kraljevski je trpjela, kraljevski je proslavljena. No ona i tebe poziva da kraljevski živiš, točnije Marija te poziva da ljubiš, da vjeruješ i da budeš vjerna. Samo tko je vjeran može biti okrunjen. Moraš biti vjerna da djelima pokažeš ljubav.

Vjerna da odbaciš okove samoljublja.

Vjerna da u kratko vrijeme zemaljskog života stekneš vječnost.

Vjerna da popraviš sve počinjene povrede ljubavi.

Vjerna da zahvališ Bogu za sve milosti koje ti je udijelio.

Vjerna jer i On je bio vjeran i ljubio te sve do smrti i to do smrti na križu.

Vjerna jer je i Majka Marija jedina ostala pod križem i vjerovala.

Jednostavno vjerna poput Marije da bi bila okrunjena poput Marije.


s. Stjepanka Stanić
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: