ZLATNA ZAHVALA BOGU

Objavljeno: 24. kolovoza 2023.

Kako je veličanstveno u zahvalnosti stajati pred oltarom Razlomljene Ljubavi jer nas je pozvala iz ništavila za svoje sljedbenike.

Pedeset godina klečanja u molitvi, obrisanih suza žalosnima, darovanih osmijeha beznadnim dušama, neprebrojenih minuta života za Krista u bratu čovjeku…

Ovim riječima, kao i kajanjem za sve propuštene trenutke prepoznavanja Boga u potrebnim i za sve trenutke sebičnosti, predvoditelj misnog slavlja vlč. Luka Brković, pokucao je na naša srca i pozvao nas na zahvalnost i molitvu da nam oprosti Bog, kao i mi jedni drugima.

Siromaštvo je milost koja čini da progledamo. Ta je milost zapalila srce sv. Vinka, ta je milost oporuka njegovim sestrama.

U neprekidnom progledavanju, s. M. Vitomira Biljaka, s. M. Ilijana Djaković, s. M. Svjetlana Andabak zahvalnim srcem za svaku milost proslavile su svoj zlatni jubilej.

Misno slavlje predvodio je vlč. Luka Brković, a propovijedao je prof. Franjo Topić.

U svojoj propovijedi vlč. Topić stavio je naglasak na čestici kojom svatko od nas participira u Božjem daru. Mi čestitamo sestrama koje su svoje predanje živjele na sudioništvu Božje ljubavi. I tko se usudi stati između Pozivatelja i pozvanog te njihova hoda? Pred tom tajnom se šuti i pred Trojstvom pokloni.

U pripremi slavlja sudjelovale su mnoge sestre jer je najveće čudo koje se događa u sadašnjem vremenu zajedništvo.

Misno slavlje uzveličalo je srčano pjevanje malog zbora pod ravnanjem s. M. Julijane Djaković.

Okupljeni oko oltara i ojačani BOŽJOM RIJEČI, s Petrovim vapajem: „Spasi nas!“ slavlje je nastavljeno oko obiteljskog stola.

Riječi zahvale i čestitke izrekla je s. M. Vinka Bilješko, provincijalna poglavarica.

Ako želiš biti sretan, budi zahvalan

Danas zahvala ide u prvom redu dragom Bogu za dar života, poziva i ustrajnosti u svetom zvanju.

U ime sestara i osobno rekla bih: „Veliča duša moja Gospodina!“

On mi dade roditelje koji su meni, mojoj braći i sestrama, bili prvi i najbolji svjedoci i učitelji vjere.

On me pozva u zajednicu sestara milosrdnica, koje su me naučile kako prepoznati Krista u svakom čovjeku, a napose u patniku i siromahu.

On na moj životni put posla mnoge svećenike, redovnike i redovnice koji su mi pokazivali kako Krista nasljedovati i svjedočiti da je Krist put, istina i život.

On me posla služiti u zajednici, bolnici, školi, župi, domu i dade mi sestre, kolege i kolegice da zajedno s njima budem znak Božje ljubavi prema djeci, bolesnicima, starcima i svima potrebnima.

On mi dade upoznati djecu, mladiće i djevojke, muževe i žene i preko njih obogati moj život nezaboravnim susretima, trenutcima i satima pjesme, šale, radosnog druženja i razgovora o svemu što u jedan život može stati.

On mi dade ovaj dan da zajedno sa svima ovdje prisutnima mogu reći: VELIČA DUŠA MOJA GOSPODINA!

Drage sestre, Gospodinu zahvaljujem za dar vašega posvećenog života.

U ime zajednice i osobno čestitam vam 50. obljetnicu zavjeta i molim Gospodina da vas blagoslovi svakim dobrom, da još mnoga ljeta živite Bogu na slavu, potrebitima na utjehu i zajednici na radost.

s. Margareta Brnada


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: