ZVONA DOCA MOGA

Objavljeno: 13. lipnja 2023.

Ta večernja zvona

Ta večernja zvona!
Koliko priča kazuje njihova pjesma,
O mladosti, domu i onim dragim vremenima,
Kad zadnji put čuh njihov umirujući zvon.

Ti sretni sati sad su prošlost;
I mnoga srca, tada vesela,
Sad u grobu tamnom borave,
I ne čuju više ta večernja zvona.

I tako će biti i kada ja odem;
Taj skladni zvon će i dalje odzvanjati,
Dok će neki drugi pjesnici hodati ovim dolinama
I pjevati vama u slavu, draga večernja zvona!

 Thomas Moore

 

 

Jednostavan zvuk zvona oduvijek je doticao najskrovitije dubine ljudske duše u svim krajevima svijeta. Tako je 10. lipnja 2023. dotaknuo i nas. Spojio nas je u jedno… u oživljavanje uspomena na veliku ženu ovoga kraja – s. Lujzu Zorku Kozinović.

Zvona ovoga kraja obogatila su književnost, obojila romance, nadahnula arhitekturu, ali kroz dugi niz godina stvarala i još uvijek stvaraju glazbu. Mi smo toga dana u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu, uz zvuk zvona pjevali i slušali melodije pohvala Isusu i Mariji. One su izlazile iz duše žene koja je slušala pjev zvona koji se utisnuo u njezinu dušu, grijao je i obogaćivao. Taj pjev razlijegao se daleko, daleko… od zemlje do neba i nazad. Takve su i melodije ove Kantate čiju  smo PRAIZVEDBU u Bosni i Hercegovini imali čast čuti. Originalno napisana – KANTATA – za troglasni ženski zbor i harmonium izvedena je kao skladba za četveroglasni mješoviti zbor, glasovir i orkestar. Kantatu – POHVALE ISUSU I MARIJI izveli su eminentni glazbenici  Glazbene škole „Katarina Kosača – Kotromanić“ – Žepče. Posebna gošća te večeri bila je violončelistica Emina Ćatović te članovi združenih zborova – četveroglasni mješoviti zbor i dvoglasni ženski zbor Župe Svih Svetih – Livno.

Naše uši milovao je zvuk melodija duše s. Lujze Zorke Kozinović, koja se ispunjala melodijama zvona ove krasotice – župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolcu.

s. M. Blanka Jeličić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: