ZVONA DOCA MOGA

Objavljeno: 13. lipnja 2023.

Ta večernja zvona

Ta večernja zvona!
Koliko priča kazuje njihova pjesma,
O mladosti, domu i onim dragim vremenima,
Kad zadnji put čuh njihov umirujući zvon.

Ti sretni sati sad su prošlost;
I mnoga srca, tada vesela,
Sad u grobu tamnom borave,
I ne čuju više ta večernja zvona.

I tako će biti i kada ja odem;
Taj skladni zvon će i dalje odzvanjati,
Dok će neki drugi pjesnici hodati ovim dolinama
I pjevati vama u slavu, draga večernja zvona!

 Thomas Moore

 

 

Jednostavan zvuk zvona oduvijek je doticao najskrovitije dubine ljudske duše u svim krajevima svijeta. Tako je 10. lipnja 2023. dotaknuo i nas. Spojio nas je u jedno… u oživljavanje uspomena na veliku ženu ovoga kraja – s. Lujzu Zorku Kozinović.

Zvona ovoga kraja obogatila su književnost, obojila romance, nadahnula arhitekturu, ali kroz dugi niz godina stvarala i još uvijek stvaraju glazbu. Mi smo toga dana u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu, uz zvuk zvona pjevali i slušali melodije pohvala Isusu i Mariji. One su izlazile iz duše žene koja je slušala pjev zvona koji se utisnuo u njezinu dušu, grijao je i obogaćivao. Taj pjev razlijegao se daleko, daleko… od zemlje do neba i nazad. Takve su i melodije ove Kantate čiju  smo PRAIZVEDBU u Bosni i Hercegovini imali čast čuti. Originalno napisana – KANTATA – za troglasni ženski zbor i harmonium izvedena je kao skladba za četveroglasni mješoviti zbor, glasovir i orkestar. Kantatu – POHVALE ISUSU I MARIJI izveli su eminentni glazbenici  Glazbene škole „Katarina Kosača – Kotromanić“ – Žepče. Posebna gošća te večeri bila je violončelistica Emina Ćatović te članovi združenih zborova – četveroglasni mješoviti zbor i dvoglasni ženski zbor Župe Svih Svetih – Livno.

Naše uši milovao je zvuk melodija duše s. Lujze Zorke Kozinović, koja se ispunjala melodijama zvona ove krasotice – župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolcu.

s. M. Blanka Jeličić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: