Sveti Vinko Paulski

Utemeljitelj Misijske družbe lazarista i družbe Kćeri kršćanske ljubavi i Dobrovoljnih bratovština.

Pročitaj više


Sveta Lujza de Marillac

Suosnovateljica sestara milosrdnica i prva njihova poglavarica (1633.-1660.)

Pročitaj više


Sv. Justin de Jacobis, biskup

Hrabro je podnio progonstva i iscrpljen usnuo u Gospodinu u dolini Aligade 31. srpnja 1860. Blaženim je proglašen 25. lipnja 1939., a svetim 26. listopada 1975.

U liturgiji se slavi 30. srpnja.

Pročitaj više


Sv. Katarina Labouré, djevica

Svoj je život istrošila u služenju siromasima u poniznosti i skrovitosti. Katarina je od svoga novicijata pa do smrti 46 godina djelovala u pariškom domu za ostarjele u Reuillyju, gdje je radila najprije u kuhinji, zatim kod njege ostarjelih i bolesnih te konačno kao vratarica.

Pročitaj više


Sv. Ivana Antida Thouret, djevica

Utemeljiteljica Družbe sestara kršćanske ljubavi. Rođena je u Sancey-le-Long u biskupiji Besançon 27. studenog 1765. U družbu Kćeri kršćanske ljubavi ušla je 1787. i ostala je do 1793. Za vrijeme Francuske revolucije Družba je bila raspuštena.

Pročitaj više


Sv. Elizabeta Ana Bayley Seton, redovnica

Posvetila se djelima kršćanske ljubavi i odgoja, utemeljivši u Baltimoru Institut sestara milosrdnica pod zaštitom Svetog Josipa za odgoj djevojčica. Umrla je u Emmitsburgu 4. siječnja 1821. u 46. godini života. Sestre kršćanske ljubavi sv. Josipa u Emmitsburgu (Maryland, SAD) ujedinile su se s družbom Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu.

Pročitaj više


Sv. Ivan Gabrijel Perboyre, svećenik i mučenik

Rođen je u kraju Montgestyu 5. siječnja 1802., za svećenika zaređen 23. rujna 1826. Bio je određen za učitelja novaka Družbe, ali želeći se posvetiti vanjskim misijama, zaputio se u Kinu i 23. kolovoza 1832. stigao je u Macao.

Pročitaj više


Sv. Franjo Régis Clet, svećenik i mučenik

Mučeništvo je podnio u Učangfuju18. veljače 1820., blaženim je proglašen 27. svibnja 1900., a svetim 1. listopada 2000. s ostalih 119 kineskih mučenika.

U liturgiji se slavi 18. veljače.

Pročitaj više


Bl. Marija Ana Vaillot i Otilija Baumgarten, djevice i mučenice

Kćeri kršćanske ljubavi iz bolnice Sv. Ivana u Angersu ubijene u vrijeme Francuske revolucije, 1. veljače 1794., zajedno s mnogim drugim mučenicima. Marija Ana Vaillot rođena je 13. svibnja 1736. u Fontainebleau, u družbu Kćeri kršćanske ljubavi ušla je 25. rujna 1761. Otilija Baumgarten je rođena u Gondrexangeu u pokrajini Loraine (Lotaringija) 15. studenog 1750., […]

Pročitaj više


Bl. Ljudevit Josip François i subraća mučenici

(Ivan Henrik Gruyer, Ivan Karlo Caron, Nikola Colin, Petar Renato Rogue)

Pročitaj više


Bl. Frederik Ozanam, laik

Rođen je u Milanu 23. travnja 1813., ali je gotovo čitav život proveo u Francuskoj. Bio je jedan od utemeljitelja Konferencija sv. Vinka Paulskog za pomaganje siromasima i radio je na njihovom širenju. Bio je i potpredsjednik Konferencija. Kao profesor na Sorboni u Parizu isticao se učenošću i svojom je kulturom podržavao i prenosio istinu […]

Pročitaj više


Bl. Marko Antun Durando, svećenik

Utemeljitelj Sestara Nazarenki.

Pročitaj više


Bl. Rozalija Rendu, djevica

Sestra Rozalija (Ivana-Marija) Rendu rođena je 9. rujna 1786. u selu Confort u pokrajini Jura u Francuskoj. Od djetinjstva je bila odgajana za djela kršćanske ljubavi pa je stoga razumljiva njena sklonost služenju siromasima. S 15 godina dobila je dopuštenje za rad u bolnici s Kćerima kršćanske ljubavi u nedalekom Gexu. To je bio i […]

Pročitaj više


Bl. Lindalva Justo de Oliveira, djevica i mučenica

Kći kršćanske ljubavi, velikim je predanjem služila siromasima i zavrijedila palmu mučeništva u obrani svoga djevičanstva.

Pročitaj više


Sestra Leopoldina Brandis

Utemeljiteljica Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

Pročitaj više


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: