Bl. Marko Antun Durando, svećenik

Utemeljitelj Sestara Nazarenki.

Rođen je u Mondoví  (Cuneo, Italija) 22. svibnja 1801., u Misijsku družbu ušao je 1818. i bio zaređen za svećenika. Isticao se uravnoteženom i neumornom revnošću, napose u propovijedanju i održavanju pučkih misija, kao i razboritošću i iskustvom u duhovnom vodstvu svećenika i laika. Pomagao je u osnivanju kuće Kćeri kršćanske ljubavi u Italiji, a 1865. osnovao je Kćeri Muke Isusa Nazarećanina, kasnije nazvane jednostavno Sestre Nazarenke. Kao karizmu predao im je štovanje muke Isusove, a kao svrhu danonoćno pomaganje bolesnicima po kućama i odgoj napuštene mladeži. Umro je 10. prosinca 1880. u Torinu. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 20. listopada 2002.

U liturgiji se slavi 10. prosinca.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: