Bl. Marko Antun Durando, svećenik

Utemeljitelj Sestara Nazarenki.

Rođen je u Mondoví  (Cuneo, Italija) 22. svibnja 1801., u Misijsku družbu ušao je 1818. i bio zaređen za svećenika. Isticao se uravnoteženom i neumornom revnošću, napose u propovijedanju i održavanju pučkih misija, kao i razboritošću i iskustvom u duhovnom vodstvu svećenika i laika. Pomagao je u osnivanju kuće Kćeri kršćanske ljubavi u Italiji, a 1865. osnovao je Kćeri Muke Isusa Nazarećanina, kasnije nazvane jednostavno Sestre Nazarenke. Kao karizmu predao im je štovanje muke Isusove, a kao svrhu danonoćno pomaganje bolesnicima po kućama i odgoj napuštene mladeži. Umro je 10. prosinca 1880. u Torinu. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 20. listopada 2002.

U liturgiji se slavi 10. prosinca.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: