Salomonski Otoci

Želja za misijskim djelovanjem u zemljama Trećeg svijeta trajno je bila prisutna u srcu Družbe osobito posljednjih godina. Odlaskom naših sestara na Solomonske Otoke ta se želja konačno i ostvarila 2011. godine.

Na Salomonske Otoke sestre su otišle na poziv biskupa Aukija mons. Christophera Cardonea koji ih je pozvao da djeluju u njegovoj biskupiji. Tom povijesnom iskoraku uvelike su pridonijeli lazaristi: tadašnji vrhovni poglavar lazarista otac Gregory Gay i jedan hrvatski misionar lazarist koji je tamo u to vrijeme djelovao. Dan utemeljenja misije na Salamonskim Otocima je 18. svibnja 2011. godine. Početci su bili izrazito teški, ali nesebična ljubav i požrtvovnost sestara svladala je prepreke. Stvoreni su planovi: proširenje postojeće kuće, izgradnja edukacijskog centra Majka Lujza za rad s mladima i za edukaciju žena. Na izgradnji centra radio je veliki broj volontera, hrvatskih iseljenika iz Australije.

Bog u svojoj providnosti čini »puno više nego što mi možemo moliti ili zamisliti« (usp. Ef 3,20). Osobito je darežljiv onima koji mu se svim srcem stave na raspolaganje u vršenju djela milosrđa.

 

Više o misiji na Salomonskim Otocima možete vidjeti na facebook profilu:

Sisters of Charity of Saint Vincent de Paul – Zagreb, Buma Solomon Islands

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: