Salomonski Otoci

Želja za misijskim djelovanjem u zemljama Trećeg svijeta trajno je bila prisutna u srcu Družbe osobito posljednjih godina. Odlaskom naših sestara na Solomonske Otoke ta se želja konačno i ostvarila 2011. godine.

Na Salomonske Otoke sestre su otišle na poziv biskupa Aukija mons. Christophera Cardonea koji ih je pozvao da djeluju u njegovoj biskupiji. Tom povijesnom iskoraku uvelike su pridonijeli lazaristi: tadašnji vrhovni poglavar lazarista otac Gregory Gay i jedan hrvatski misionar lazarist koji je tamo u to vrijeme djelovao. Dan utemeljenja misije na Salamonskim Otocima je 18. svibnja 2011. godine. Početci su bili izrazito teški, ali nesebična ljubav i požrtvovnost sestara svladala je prepreke. Stvoreni su planovi: proširenje postojeće kuće, izgradnja edukacijskog centra Majka Lujza za rad s mladima i za edukaciju žena. Na izgradnji centra radio je veliki broj volontera, hrvatskih iseljenika iz Australije.

Bog u svojoj providnosti čini »puno više nego što mi možemo moliti ili zamisliti« (usp. Ef 3,20). Osobito je darežljiv onima koji mu se svim srcem stave na raspolaganje u vršenju djela milosrđa.

 

Više o misiji na Salomonskim Otocima možete vidjeti na facebook profilu:

Sisters of Charity of Saint Vincent de Paul – Zagreb, Buma Solomon Islands

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: