Provincija Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije – Zagreb

Provincija je osnovana 1932. godine. Sestre djeluju u školama i vrtićima, dječjim domovima i sirotištima, rade s bolesnicima u bolnicama i staračkim domovima, kao i u mnogim djelatnostima unutar redovničke zajednice. Nakon Drugoga svjetskog rata sestrama su oduzete mnoge škole i bolnice, mnoge sestre su ostale bez posla, mnoge su morale raditi u građanskom odijelu. U tom razdoblju sestre djeluju najviše u župskom apostolatu. Godine 1975., na molbu roditelja osnovan dječji vrtić koji je 1995. godine zakonski registriran kao Dječji vrtić „Sveti Vinko“. Nastankom Republike Hrvatske sestre ponovno rade u školama, a u bolnicama ponovno smiju nositi redovničko odijelo. Godine 1995. osnovana je i Ženska opća gimnazija sestara milosrdnica s pravom javnosti. Dvorac Lužnica kod Zaprešića prenamijenjen je u Duhovno-obrazovni centar i stavljen na raspolaganje javnosti kao mjesto za održavanje seminara, duhovnih vježbi, duhovnih obnova ili kao mjesto za odmor. Prema statistici 2022. godine, ima 203 sestre s doživotnim zavjetima. Djeluje na području Zagrebačke i Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške, Varaždinske, Bjelovarske i Sisačke biskupije, te izvan granica Hrvatske – u Bugarskoj, Njemačkoj, Kanadi, te na Salomonskim Otocima.

Pročitaj više


Provincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka

Sestre milosrdnice dolaze u Rijeku 1858. godine. Djelovale su u bolnicama, sanatorijima, domovina za nezbrinutu djecu. Nakon Prvoga svjetskog rata, kad su ovi krajevi bili pod talijanskom vlašću, sestre su imale velikih poteškoća jer je uprava Družbe bila izvan granica tadašnje Italije. Zato je 1932. godine osnovana Provincija Majke Dobrog Savjeta sa sjedištem u Rijeci. Nakon Drugoga svjetskog rata djelovanje sestara u bolnicama svedeno je na najmanju moguću mjeru pa su se sestre posvetile župskom apostolatu te djelovanju u domovima za starije i nemoćne. Godine 1985. godine sestre proširuju svoje socijalno-karitativno djelovanje preuzimanjem službe u Caritasu Riječke nadbiskupije, a od 1994. vode Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja. Godine 1987. godine osnovan je dječji vrtić u Rijeci, a 1991. godine i u Praputnjaku. Sestre djeluju i u školama, a prepoznatljive su po svom radu sa siromasima i beskućnicima, napose u Kući utočišta u Rijeci.

Prema statistici 2022. godine Provincija ima 65 sestara s doživotnim zavjetima i 1 sestru s privremenim zavjetima. Djeluje na području Riječke nadbiskupije, Porečko-pulske, Krčke i Gospićko-senjske biskupije.

 

 

Pročitaj više


Provincija Navještenja Gospodinova – Split

Sestre milosrdnice dolaze na područje Dalmacije osamdesetih godina 19. stoljeća. Djelovale su najprije u bolnicama, ubožnicama i raznim socijalnim ustanovama, a poslije u dječjim vrtićima i školama. Provincija Navještenja Gospodinova osnovana je 1932. godine. Nakon Drugog svjetskog rata sestrama su oduzeta mnoga dobra, rad u prosvjeti bio im je potpuno zabranjen, a u bolnici su mogle raditi samo u građanskom odijelu. U takvim prilikama sestre su se uključile u župski apostolat, a preuzimale su i njegu bolesnika u njihovim domovima. Nastankom slobodne Republike Hrvatske sestre ponovno mogu raditi u odgojno-obrazovnim ustanovama, a u bolnicama mogu nositi redovničko odijelo. Sestre rade i u dječjim vrtićima u Kaštel-Starom, Sinju i Zadru. Prema statistici 2022. godine Provincija ima 159 sestara s doživotnim zavjetima i 2 sestre s privremenim zavjetima. Djeluje na području Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije, te Šibenske, Hvarske i Dubrovačke biskupije. Izvan granica Hrvatske djeluju u Crnoj Gori, Kanadi i na Salomonskim Otocima.

Pročitaj više


Provincija Majke Divne – Sarajevo

Sestre milosrdnice došle su u Sarajevo 1871. godine, a Provincija Majke Divne – Sarajevo osnovana je 1974. godine. Odmah po dolasku sestre se posvećuju odgojno-obrazovnom radu i služenju bolesnicima sve do kraja Drugoga svjetskog rata kad im više nije bio dopušten rad u prosvjeti, a u bolnicama su mogle raditi jedino u građanskom odijelu. Devedesetih godina ova zajednica proživjela je još jedan rat kad su im dvije kuće srušene, a tri su morale napustiti pod prijetnjom agresora. Najteže od svega bilo je mučenička smrt sestre Cecilije Grgić koja je u Presnačama kod Banjaluke mučena, ubijena i zapaljena. Nakon rata Provincija se prilagođava novim prilikama. Sestre rade u školama, vrtićima, bolnicama i domovima za starije i nemoćne te djeluju u župskom apostolatu.

Prema statistici 2022. godine Provincija ima 58 sestara s doživotnim zavjetima. Sestre djeluje na području Bosne i Hercegovine, u Austriji te na Salomonskim Otocima.

Pročitaj više


Provincija Krista Kralja – Argentina

Prvih pet sestara milosrdnica došlo je u Argentinu 1934. godine. Započele su rad s djecom i bolesnicima u Dock Sudu, siromašnoj četvrti Buenos Airesa. Budući da se iz godine u godinu povećavao broj sestara, 1939. godine osnovana je provincija koja je stavljena pod zaštitu Krista Kralja. Danas sestre rade u bolnicama i sanatorijima, u Školskom zavodu Krista Kralja u Dock Sudu, kao i u školama u drugim manjim mjestima. Provincija Krista Kralja – Argentina djeluje na području Argentine. Prema statistici 2022. godine ima 43 sestre s doživotnim zavjetima i 3 sestre s privremenim zavjetima.

Pročitaj više


Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj

Sestre milosrdnice dolaze u Paragvaj 1942. godine. Sve do 1997. godine sestre su u Paragvaju djelovale u sklopu Provincije Krista Kralja – Argentina. Tada je osnovana Provincija Marije Kraljice Mira sa sjedištem u Asuncionu. Sestre imaju bogatu odgojno-prosvjetnu djelatnost (u Školskom zavodu Bezgrješnog Srca Marijina), te djeluju i s bolesnicima te siromasima.

Prema statistici 2022. godine ima 24 sestre s doživotnim zavjetima i 2 sestre s privremenim zavjetima.

Pročitaj više


Delegatura Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim

Sestre milosrdnice dolaze u Rim 1924. godine kad su preuzele vođenje domaćinstva u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima, a poslije počinju raditi u bolnicama. Sestre su u početku pripadale Provinciji Majke Dobrog Savjeta – Rijeka, a 1959. godine osnovana je Delegatura Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim. Sestre djeluju i u vlastitom dječjem vrtiću i u domu za starije i nemoćne.

Prema statistici 2022. godine Delegatura im 20 sestara u 2 zajednice u Rimu.

Pročitaj više


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: