Redovnička formacija

Djevojka koju Gospodin poziva u duhovno zvanje prolazi 5 stupnjeva redovničke formacije: kandidatura, postulatura, novicijat, juniorat i doživotni zavjeti.

Sestre novakinje Zagrebačke, Riječke, Splitske i Bosansko-hercegovačke provincije, te naših delegatura obavljaju svoj novicijat u Kući matici u Zagrebu, a sestre novakinje Argentinske i Paragvajske provincije u Villa Elisi u Argentini.

 

Pet stupnjeva redovničke formacije:

Djevojka koju Gospodin poziva u duhovno zvanje, u našoj Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – prolazi ove stupnjeve redovničke formacije:

1. Kandidatura (srednjoškolska naobrazba)

2. Postulatura (u trajanju od šest mjeseci do godinu dana)

3. Novicijat (novicijatom započinje redovnički život. Novicijat traje dvije godine, a svrha mu je da Novakinje upoznaju bitne i glavne zahtjeve redovničkog života)

4. Vrijeme privremenih zavjeta – juniorat (u trajanju od pet godina). Zavjeti se prvi put polažu na tri godine, nakon završenog novicijata. Tada se zavjeti polažu na daljnje dvije godine.

5. Doživotni zavjeti – do svojeg doživotnog zavjetovanja mlada sestra mora postići jasnu sliku sebe u Crkvi i u svijetu, kao milosrdnica, i članica Družbe sv. Vinka Paulskoga.

 

Cilj formacije može se iskazati na sljedeći način:

  • Nastojati pomoći pozvanoj osobi da poziv prihvati slobodno i radosno.
  • Da po primjeru sv. Vinka i sv. Lujze usvoji vrednote i zahtjeve naše karizme.

Redovnički poziv ima značajku radikalnosti i cjelovitosti kako to pokazuje Isusov poziv bogatome mladiću: „Idi, prodaj… dođi i slijedi me.“ (Mt 19, 21)

Poziv uključuje „odricanje od dobara“ da bi se sav život preoblikovao prema vjerskim istinama, i potpuno predao Bogu, živeći samo za Njega i Njegovo kraljevstvo, a u svijesti da Njemu služiti – znači kraljevati.