Redovnička formacija

Djevojka koju Gospodin poziva u duhovno zvanje prolazi 5 stupnjeva redovničke formacije: kandidatura, postulatura, novicijat, juniorat i doživotni zavjeti.

Sestre novakinje Zagrebačke, Riječke, Splitske i Bosansko-hercegovačke provincije, te naših delegatura obavljaju svoj novicijat u Kući matici u Zagrebu, a sestre novakinje Argentinske i Paragvajske provincije u Villa Elisi u Argentini.

 

Pet stupnjeva redovničke formacije:

Djevojka koju Gospodin poziva u duhovno zvanje, u našoj Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – prolazi ove stupnjeve redovničke formacije:

1. Kandidatura (srednjoškolska naobrazba)

2. Postulatura (u trajanju od šest mjeseci do godinu dana)

3. Novicijat (novicijatom započinje redovnički život. Novicijat traje dvije godine, a svrha mu je da Novakinje upoznaju bitne i glavne zahtjeve redovničkog života)

4. Vrijeme privremenih zavjeta – juniorat (u trajanju od pet godina). Zavjeti se prvi put polažu na tri godine, nakon završenog novicijata. Tada se zavjeti polažu na daljnje dvije godine.

5. Doživotni zavjeti – do svojeg doživotnog zavjetovanja mlada sestra mora postići jasnu sliku sebe u Crkvi i u svijetu, kao milosrdnica, i članica Družbe sv. Vinka Paulskoga.

 

Cilj formacije može se iskazati na sljedeći način:

  • Nastojati pomoći pozvanoj osobi da poziv prihvati slobodno i radosno.
  • Da po primjeru sv. Vinka i sv. Lujze usvoji vrednote i zahtjeve naše karizme.

Redovnički poziv ima značajku radikalnosti i cjelovitosti kako to pokazuje Isusov poziv bogatome mladiću: „Idi, prodaj… dođi i slijedi me.“ (Mt 19, 21)

Poziv uključuje „odricanje od dobara“ da bi se sav život preoblikovao prema vjerskim istinama, i potpuno predao Bogu, živeći samo za Njega i Njegovo kraljevstvo, a u svijesti da Njemu služiti – znači kraljevati.

 

 

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: