Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj

Povijest Provincije Marije Kraljice Mira – Paragvaj usko je vezana uz Provinciju Krista Kralja – Argentina budući da je do osnutka samostalne provincije u Paragvaju, 1997. godine, pripadala toj provinciji koja se nazivala Južnoamerička provincija Krista Kralja.

Prve sestre milosrdnice dolaze u Paragvaj, u mjesto San Ignacio, 1942. godine na poziv otaca isusovaca. Nastanile su se u skromnoj, za njih preuređenoj misijskoj kući, da bi se 1945. godine uselile u svoju, premda još nedovršenu kuću. Tu su razvile bogatu odgojnu djelatnost.

Godine 1948. sestre osnivaju redovničku zajednicu u Asuncionu, glavnom gradu Paragvaja, gdje su podigle školski zavod Prečistoga Srca Marijina ( Colegio Inmaculado Corazón de María)., središte bogate odgojno-prosvjetne djelatnosti, kao i sjedište Provincije.

Da bi odgovorile potrebama ljudi otvarale su potom nove svoje kuće u mjestima: St. Luis (1985-2003.),  Ciudad del Este, San Jose de los Arroyos, Santa Rita del Monday i Concepcion.

Provincija djeluje na području Paragvaja. Prema statistici 2022. godine ima 24 sestre s doživotnim zavjetima i 2 sestre s privremenim zavjetima.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: