Hodočašće u Godini vjere

18. svibnja 2013.

Od 12. do 18 svibnja 2013. godine, 53 sestre iz naših hrvatskih provincija (RH i BiH), predvođene vrhovnom poglavaricom Družbe, Majkom Miroslavom Bradica, krenule su iz Zagreba na hodočasnički put vjere. Preko Pise i Asiza do Vječnog grada Rima vodio nas je naš poznati i stručni vodič gospodin Slavo Mandurić kojemu od srca zahvaljujemo. U svim velebnim bazilikama, krstionicama, crkvama, trgovima, katakombama, baš kao i hodočasnici tijekom stoljeća, prisjećali smo se i nadahnjivali vjerom onih koji su bili spremni položiti i život za Gospodina.

Od vjere apostolskih prvaka Petra i Pavla, preko vjere mučenika prvih stoljeća. O njima, ali i mnogobrojnim drugim velikanima kršćanstva, poniznom Franji Asiškom, velikom Benediktu zaštitniku Europe, velikoj Katarini Sijenskoj slušali smo ovih dana. Posebno dirljiv i svima upečatljiv susret bio je na općoj audijenciji s Petrom naših dana, papom Franjom. Doista nepregledno mnoštvo naroda sa svih strana rimskih ulica slijevalo se na Trg sv. Petra, i ne samo vjernici kršćani već mnogi ljudi dobre volje. Svi su došli pozdraviti Papu, ali i čuti riječ utjehe i nade. U pripremi za svetkovinu Duhova Papa nas je potaknuo na život po Duhu u istini. Naglasivši da istina nije nešto već netko, Osoba – Isus Krist.

Nakon audijencije, brat naše sestre Doroteje – Đuro Hontić, ispovjednik u Bazilici sv. Petra, otkrio nam je i one dijelove Vatikana i vatikanskih vrtova koji inače nisu dostupni oku posjetitelja.

Osobito dirljiv i srdačan susret bio je s našim sestrama rimske delegature u Centocellama kojima, na čelu s delegatom s. Katarinom Saganić, od srca zahvaljujemo za svu ljubav koju su nam pri tom susretu iskazale.

Svoju vjeru i zajedništvo svakodnevno smo hranile euharistijskim zajedništvom koje su zajedno s nama slavili o. Stjepan Bolkovca, salezijanac, benediktinac o. Dorotej te rektor Zavoda sv. Jeronima vlč. Jure Bogdan.

Svima koji su nam ovo hodočašće omogućili, na poseban način Majci Miroslavi Bradica i njezinim suradnicama, od srca hvala. Neka nas sve na putu vjere koju ćemo posvjedočiti djelatnom, sestrinskom ljubavlju prati zagovor Zaštitnika naše Družbe, kao i svih onih svetaca i blaženika čija smo svetišta ovih dana posjećivali i u njima molili. Neka nas na tom putu – putu vjere – prati zagovor Duha Branitelja, Duha Istine i dozvolimo mu da nas uputi u Božju Istinu.

S. Stjepanka Stanić

Galerija slika