Sestra M. MIROLJUBA (Janja) KVESIĆ

Rođena 24. veljače 1945. u Kočerinu, općina Široki Brijeg

Preminula 7. svibnja 2023. u Mostaru 

Sestra M. Miroljuba Kvesić preminula je 7. svibnja 2023. u bolnici u Mostaru. Gospodin je došao po svoju službenicu koju je prije toga obdario križem dugogodišnje teške bolesti a ona ga je strpljivo nosila i nikad se nije tužila. Opraštamo se od „tihe sestre dobre naravi koja je voljela svoje zvanje i svoje susestre. Zračila je nutarnjom vedrinom i nikad se nije čulo da se s nekim prepirala ili nekoga vrijeđala“. Ovo stoji u izvješćima njenih odgojiteljica i predstojnica na početku redovničkog života. Istu takvu je znamo mi, sestre i djelatnici doma s kojima je proživjela zadnje godine zemaljskog života. Pokopana je 9. svibnja u sestarsku grobnicu na mostarskom groblju Šoinovac. Obred pokopa vodio je katedralni župnik don Josip Galić koji je u svom obraćanju između ostalog rekao: „Ovo je sestra koju najbolje opisuju njeno krsno i redovničko ime, Janja i Miroljuba.“

Sestra M. Miroljuba (Janja) Kvesić rođena je u Kočerinu, općina Široki Brijeg, 24. veljače 1945. godine, od oca Marka i majke Kate rođ. Mikulić. Otac joj je preminuo kada je imala trinaest godina pa je hrabra majka sama nastavila odgajati njih šestoro djece. Bila je to duboko vjernička obitelj u kojoj se molilo i radilo. Kad je Janja odrasla otišla je raditi u sjemenište  na Šalati u Zagrebu. Tamo je upoznala život i djelovanje sestara milosrdnica. Željela je postati jedna od njih. U molbi za prijem u samostan piše: „Već duže vremena imam čvrstu volju da se posvetim Bogu i da postanem sestra milosrdnica. Zdrava sam hvala Bogu i zadovoljna a najviše za to što sam navršila godine kad smijem pokucati na Vaša vrata da mi ih otvorite i primite me za Vašeg najmanjega člana.“ Vrata su se otvorila 12. lipnja 1963. godine i Janja je postala pripravnica za redovnički život. U novicijat je stupila 15. kolovoza 1964., prve zavjete položila 16. kolovoza 1965., a doživotne 15. kolovoza 1970. godine sve u Kući Matici u Zagrebu. Poziv sestre milosrdnice živjela je radeći u kuhinji i praonici rublja. Za vrijeme juniorata djelovala je u Zagrebu i Požegi, a nakon doživotnih zavjeta poslušnost ju vodi u Rim gdje je dugi niz godina obavljala iste poslove u Zavodu sv. Jeronima i u Kući Delegature. Uza sve nevolje kroz koje je njezino služenje moralo proći, odlikovala se ljubaznošću, samozatajom i nježnom vjernošću Kristu Zaručniku. O njezinu životu najbolje govore njezina djela uvijek činjena iz ljubavi. Iz susreta i života s njom nastale su mnoge lijepe uspomene.

Poslije ju je pohodio križ teške bolesti koji je svjesno prihvatila kao sredstvo spasenja i strpljivo ga nosila. Iz Rima je 2003. godine došla u Mostar i na kraju u Ljubuški gdje je provela posljednje godine trnovita, ali ispunjena života. Križ – njezina Nada nije je napuštao, ali ni ona Njega. Prigrlila ga je spremno i nosila radosno i ustrajno.

Bila je svjesna krhkosti vlastitoga postojanja i nužnosti predanja u volju Božju. Uza svu svoju slabost osjećala je snagu Onoga koji reče: Blago siromasima…; Blago krotkima…; Blago poniznima…; Blago progonjenima…  S. M. Miroljuba je bila sestra tihe ljubavi, one kreposti koja je čudesna. Ta ljubav je domišljata, aktivna, okretna. Kolika je srca ohrabrila i kolike gladne okrijepila svojim samozatajnim radom i ukusnim jelima! Neka joj Bog sve obilato uzvrati u vječnosti!

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: