Sestra M. MIROLJUBA (Janja) KVESIĆ

Rođena 24. veljače 1945. u Kočerinu, općina Široki Brijeg

Preminula 7. svibnja 2023. u Mostaru 

Sestra M. Miroljuba Kvesić preminula je 7. svibnja 2023. u bolnici u Mostaru. Gospodin je došao po svoju službenicu koju je prije toga obdario križem dugogodišnje teške bolesti a ona ga je strpljivo nosila i nikad se nije tužila. Opraštamo se od „tihe sestre dobre naravi koja je voljela svoje zvanje i svoje susestre. Zračila je nutarnjom vedrinom i nikad se nije čulo da se s nekim prepirala ili nekoga vrijeđala“. Ovo stoji u izvješćima njenih odgojiteljica i predstojnica na početku redovničkog života. Istu takvu je znamo mi, sestre i djelatnici doma s kojima je proživjela zadnje godine zemaljskog života. Pokopana je 9. svibnja u sestarsku grobnicu na mostarskom groblju Šoinovac. Obred pokopa vodio je katedralni župnik don Josip Galić koji je u svom obraćanju između ostalog rekao: „Ovo je sestra koju najbolje opisuju njeno krsno i redovničko ime, Janja i Miroljuba.“

Sestra M. Miroljuba (Janja) Kvesić rođena je u Kočerinu, općina Široki Brijeg, 24. veljače 1945. godine, od oca Marka i majke Kate rođ. Mikulić. Otac joj je preminuo kada je imala trinaest godina pa je hrabra majka sama nastavila odgajati njih šestoro djece. Bila je to duboko vjernička obitelj u kojoj se molilo i radilo. Kad je Janja odrasla otišla je raditi u sjemenište  na Šalati u Zagrebu. Tamo je upoznala život i djelovanje sestara milosrdnica. Željela je postati jedna od njih. U molbi za prijem u samostan piše: „Već duže vremena imam čvrstu volju da se posvetim Bogu i da postanem sestra milosrdnica. Zdrava sam hvala Bogu i zadovoljna a najviše za to što sam navršila godine kad smijem pokucati na Vaša vrata da mi ih otvorite i primite me za Vašeg najmanjega člana.“ Vrata su se otvorila 12. lipnja 1963. godine i Janja je postala pripravnica za redovnički život. U novicijat je stupila 15. kolovoza 1964., prve zavjete položila 16. kolovoza 1965., a doživotne 15. kolovoza 1970. godine sve u Kući Matici u Zagrebu. Poziv sestre milosrdnice živjela je radeći u kuhinji i praonici rublja. Za vrijeme juniorata djelovala je u Zagrebu i Požegi, a nakon doživotnih zavjeta poslušnost ju vodi u Rim gdje je dugi niz godina obavljala iste poslove u Zavodu sv. Jeronima i u Kući Delegature. Uza sve nevolje kroz koje je njezino služenje moralo proći, odlikovala se ljubaznošću, samozatajom i nježnom vjernošću Kristu Zaručniku. O njezinu životu najbolje govore njezina djela uvijek činjena iz ljubavi. Iz susreta i života s njom nastale su mnoge lijepe uspomene.

Poslije ju je pohodio križ teške bolesti koji je svjesno prihvatila kao sredstvo spasenja i strpljivo ga nosila. Iz Rima je 2003. godine došla u Mostar i na kraju u Ljubuški gdje je provela posljednje godine trnovita, ali ispunjena života. Križ – njezina Nada nije je napuštao, ali ni ona Njega. Prigrlila ga je spremno i nosila radosno i ustrajno.

Bila je svjesna krhkosti vlastitoga postojanja i nužnosti predanja u volju Božju. Uza svu svoju slabost osjećala je snagu Onoga koji reče: Blago siromasima…; Blago krotkima…; Blago poniznima…; Blago progonjenima…  S. M. Miroljuba je bila sestra tihe ljubavi, one kreposti koja je čudesna. Ta ljubav je domišljata, aktivna, okretna. Kolika je srca ohrabrila i kolike gladne okrijepila svojim samozatajnim radom i ukusnim jelima! Neka joj Bog sve obilato uzvrati u vječnosti!

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: