Preminula sestra Marija (Ivanka) Kalenić

Rođena je 14. travnja 1918. godine u Štitaru kraj Županje, u kršćankoj obitelji s šestero djece od kojih je Ivanka bila najstarija. Obitelj Kalenić gajila je ljubav prema Bogu, Crkvi i domovini a tu ljubav usadili su u srce i s. Mariji za što je ona bila veoma zahvalna svojim roditeljima.

Nakon završene Osnovne škole roditelji su Ivanku upisali u gimnaziju Sestara milosrdnica u Zagrebu zbog čega je ona bila osobito sretna. Već kao djevojčica upoznala je sestre i zavoljela redovnički život a u gimnaziji je, po uzoru na dobre učiteljice, učvrstila svoje zvanje i stupila u Družbu sestara milosrdnica 1936. godine. Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1938. a doživotne, također na Veliku Gospu, 1941. godine.

Kao profesorica latinskog i grčkog jezika radila je u našoj gimnaziji u Zagrebu od 1943. do 1948. godine kada odlazi u Argentinu gdje ostaje sve do prelaska u vječnu domovinu. U Argentini je bila najprije učiteljica novakinja a zatim je radila kao profesorica u školama naših dviju Provincija Južne Amerike. U više mandata vršila je službu provincijalne glavarice, predstojnice i kućne ekonome.

Bila je neumorna učiteljica, profesorica, provincijalna glavarica, predstojnica, odgojiteljica, uvijek sestrinska, mudra i razborita. Uložila je svoje sile i znanje za dobro Družbe i svake pojedine sestre. Kad su je tjelesne snage napustile spremno je prihvatila križ nemoći, uvijek vedra i smirena, zanimajući se za život i djelovanje svih naših provincija i delegatura. Zadnje godine života provela je u našoj kući za bolesne sestre u Villa Elisi gdje je 22. svibnja 2012. mirno prešla na drugu obalu, u Očev dom.

Vjerujemo da uživa u krilu Očevu i da kod Gospodina zagovara za našu Družbu.

Počivala u miru!

Sprovod je bio 23. svibnja 2012. u 14,15 sati u Argentini na groblju Campanario.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: