SESTRA KORNELIJA ŽIŽIĆ

Rođena je 4. kolovoza 1928. godine od oca Luke i majke Ane r. Grubišić, u Otoku kod Sinja gdje je u krugu dobre kršćanske obitelji provela sretno djetinjstvo sve do svoje šesnaeste godine.

Želju za redovničkim životom osjetila je već u ranoj dobi promatrajući radosno življenje redovništva svojih dviju starijih sestara milosrdnica. Svoju vruću želju za samostanom preporučila je Gospi Sinjskoj kojoj je uvijek ostala zahvalna i pobožna, budući da joj je uslišila molbu.

Spremna da se kao zaručnica potpuno posveti svom nebeskom Zaručniku stupila je u samostan 20. svibnja 1944. godine.  Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1946., a doživotne 8. travnja 1951. godine u Splitu.

U svom životopisu je napisala: „Isusu sam se cijela izručila i Njemu se predala, pa se uz pomoć Božju nadam da me On neće ostaviti. I hvalim dragoga Isusa, koji me je uklonio od svijeta i odabrao za svoju zaručnicu, gdje me svaki dan obasipa milostima.“

I doista, Gospodin ju je obasipao milostima. Već u prvim godinama redovničkog posvećenja prolazila je kroz teške kušnje i nevolje komunističkog režima. Iskustvo života u zatvoru ojačalo je njezinu vjeru i produbilo ljubav koju je osjećala prema svom Zaručniku. Misao na prve redovničke zavjete i spremnost na služenje Kristu kroz cijeli svoj zemaljski život bili su joj poticaj da ne posustane na tom putu.

Nakon položenih doživotnih zavjeta obavljala je razne poslove i službe u Tomislavgradu, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Eisenstadtu, Sankt Augustinu, Supetru i Sinju. Više puta vršila je službu predstojnice trudeći se biti sestrama i sestra i majka, svjesna da joj je Gospodin mnogo toga dao i da te darove ne smije samo za sebe čuvati.

Služila je Kristu sve dok je snage nisu napustile. Krist ju je našao spremnu i u petak, 18. listopada, pozvao u svoj vječni zagrljaj.

Zahvaljujući Gospodinu za njezin život i vjerujemo da sada radosna uživa Njegovu blizinu u vječnosti.

Počivala u miru!


Sprovod će biti 21. listopada 2013. u 15,50 sati u Splitu, na groblju Lovrinac.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: