Sestra Lujka (Ana) Fabijanec

„U ovom životu osjećam se sva sretna i težim da ljubim sve više Onoga koji me je ovamo pozvao i neizmjerne mi milosti darovao. Ja ga i nadalje molim neka mi udijeli milost da ga sve više ljubim i zaradi njega sve križeve strpljivo podnosim i u svetom zvanju do groba ustrajem.“ (s. Lujka Fabijanec: Opis moga života, Zagreb, 20. 7. 1941.)

Ove je riječi napisala s. Lujka pred polaganje prvih redovničkih zavjeta. Gospodin ju je doista obdario strpljivošću u podnošenju križeva iz ljubavi prema Njemu. A patnje nije nedostajalo. Sa dvije godine ostala je bez majke i odrasla u obitelji krsne kume. Milosrdnički poziv u službi bolesnika započela je u Banjoj Luci za vrijeme Drugog svjetskog rata i nastavila ga i u bolnici pod šatorima nakon razornog potresa. Proživjela je strah i neizvjesnost Domovinskog rata i bila jedna od četiri sestre koje su kao posljednje morale napustiti Banju Luku nakon pogibije s. Cecilije Grgić. Zatim su došle staračke poteškoće i gubitak vida. Uprkos svemu, s. Lujka je uvijek bila vedra i nasmijana osoba jer je ljubila i nasljedovala Onoga „koji ju je pozvao i neizmjerne joj milosti darovao“.

Sestra Lujka, Ana Fabijanec, rođena je 25. rujna 1922. godine od oca Jure i majke Bare, rođ. Petričković, u Lučelnici, župa Dubranec, kod Velike Gorice.

U samostan je stupila sa osamnaest godina, 8. kolovoza 1940. Redovničko je odijelo obukla 14. kolovoza 1941. godine, prve redovničke zavjete položila 15. kolovoza 1942., a doživotne 15. kolovoza 1946. godine.

Najveći dio svog redovničkog života, čak 53 godine, provela je u Banjoj Luci služeći bolesnicima. Bila je uvijek otvorena i željela se usavršavati, i duhovno i stručno.

Nakon dolaska iz Banje Luke živjela je najprije u Daruvaru, a potom u Lužnici odakle se 23. veljače tiho preselila Gospodinu. Molimo da je Gospodin primi u svoj zagrljaj i vječnim svjetlom obasja njene ugasle oči.


Sprovod će biti 25. veljače 2013. u 14,00 sati u Lužnici.


Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: