Sestra ANIMIRA (Slava) MIKETEK

Rođena 31. prosinca 1951. u Strmcu, općina Novi Marof

Umrla 29. travnja 2021. u Rijeci

 

Sestra Animira (Slava) Miketek rođena je 31. prosinca 1951. u Strmcu, u župi Remetinec kod Novog Marofa, od oca Đure i majke Eve, rođ. Košćak.

Sestra Animira je sretno rasla u kršćanskoj obitelji zajedno sa svoje tri sestre i dva brata. Sama svjedoči o vjeri i ljubavi svojih roditelja: „Dok smo se sestra i ja vraćale iz škole, skoro svaku večer tata je izlazio pred nas, jer smo se bojale, a mama mi nikad nije dala na Božić ići u školu, iako je bila svjesna posljedica.“

Sama u poniznosti srca i duše ističe siromaštvo sela i doma, težinu učenja, daljinu škole i druge križeve koji su joj bili svakodnevica, ali roditeljska ljubav sve je pokrivala. Tako je Slavica rasla u vjeri, dobi i mudrosti. Spoznavši da je Gospodin zove, sve mu se više otvara, posvećuje se molitvi i promišljanju, a nakon misija u župi i susreta s našim sestrama donosi najvažniju odluku, odluku svog života te zajedno sa svojom sestrom blizankom 1970. godine dolazi u Rijeku, u naš Samostan sestara milosrdnica u Kresnikovoj 15, gdje su ih radosno dočekale još dvije njihove sestre.

Nakon obavljene kandidature i novicijata, radosna i sretna prve zavjete polaže 1972., a doživotne 1977. godine. Kratko vrijeme boravi u Rijeci na Kantridi, Lošinju, zatim u Provincijalnoj kući, a nakon završene medicinske škole u Puli radi u bolnici na Sušaku. U Veli Lošinj dolazi 1984. godine u dobro poznati Dom za starije osobe u kojemu je već prije radila kao njegovateljica. Tu je s. Animira predano radila sve do umirovljenja 1. siječnja 2016. godine, ali i dalje zajedno sa sestrom vodi brigu o domskoj kapelici i liturgijskim slavljima u Domu.

Otac Nebeski pozvao je našu s. Animiru 29. travnja 2021. godine u jutarnjim satima. Vjerujemo da mu je, opremljena svetim sakramentima, spremno pohrlila u susret.

Draga naša sestra Animira, vjerujemo da si iz smrti prešla u život. Brzo si nam otišla, kao i tvoja s. Marinela, ali život je dosta dug, bez obzira koliko trajao, da u njemu učinimo nešto veliko i sveto. Zahvalni smo Gospodinu na daru tvog raspjevanog života o kojemu svjedoči sav tvoj život čije si stranice ispisivala vjernom molitvom, služenjem i ljubavlju. O tvojoj vjeri i radosnom  predanju u volju Božju svjedoče i izvještaji sestara i tvojih sumještana, bilo napisani bilo izrečeni. Iz njih se iščitava tvoj lik sažet u par riječi: radosna i raspjevana, vrijedna i uslužna, ponizna i duhovna. Hvalila si Gospodina svojim radom, svojim životom i svojim trpljenjem, osobito trpljenjem kroz posljednje dane borbe s koronavirusom u bolnici, kroz koje si zorila i dozorila za Boga koji je „tako ljubio svijet i dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“.

Raspjevana kćeri sv. Vinka, tvoje Ti sestre žele i mole Gospodina Isusa da i u nebu pjevaš Pjesmu novu, da uživaš sreću otkupljenih i jednom zajedno s njima začuješ glas svoga Boga i Kralja vjekova: Dođi, blagoslovljena Oca mojega! Primi u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za te od postanka svijeta!

Počivala u miru. Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: