Umrla sestra EUFEMIJA (Ana) MILIČIĆ

Sestra Eufemija, krsnim imenom Ana, rođena je 6. srpnja 1923. godine u mjestu Paladnjaki, župa Žminj. Otac Mate i majka Lucija, rođena Peteh, odgajali su djecu u kršćanskom duhu. Sakramente sv. pričesti i potvrde Ana je primila u devetoj godini. U obiteljskom domu redovito se molilo pa se Ana već kao djevojčica zanimala za redovnički život, a osobito kad je njezina starija sestra Marija otišla u Italiju, u redovničku zajednicu Maria Rosa Mistica.


U samostan sestara milosrdnica u Rijeku Ana je došla 9. srpnja 1947. te započela kandidaturu, a sljedeće godine novicijat, dobivši ime s. Eufemija. Privremene zavjete položila je 1949., a doživotne 1953. godine.


Nakon privih zavjeta, radila je kao kuharica u župi Marije Pomoćnice u Rijeci. Odlaskom iz ove župe, mjesta njezinog djelovanja kao kuharice su se mijenjala, a želja za služenjem Gospodinu je rasla. Djelovala je u župi Uznesenja Marijina u Rijeci, u Malom Lošinju, Tinjanju, u sjemeništu u Pazinu, franjevačkom samostanu u Rovinju, da bi na koncu dvadeset i jednu godinu vršila službu kuharice u rodnoj župi Žminj. Uz službu kuharice vršila je dužnost predstojnice u nekoliko navrata. Gospodin ju je krijepio svojim milostima što je osjećala u svakom darovanom danu i na svakom koraku. Stoga je u svom životopisu zapisala: „Svakodnevno zahvaljujem Gospodinu za dar mog redovničkog poziva. Sretna sam što svojim radom doprinosim širenju kraljevstva Božjega, vodeći kućanstvo svećenicima. Tako oni imaju više vremena za širenje Evanđelja i širenje kraljevstva Božjega.“


Nakon pedeset i pet godina rada u službi kuharice po župama, s. Eufemija je 1. lipnja 2004. premještena u Provincijalnu kuću u Rijeci. Podnoseći strpljivo starosne godine, bistra uma i jakog duha, živjela je svoje redovničko posvećenje. Opremljena sakramentom bolesničkog pomazanja, preselila se Gospodinu u jutarnjim satima 3. kolovoza, vjerujući Očevu bezgraničnom milosrđu. Neka svemogući milosrdni Otac daruje vječni pokoj našoj s. Eufemiji.

Počivala u miru Božjem.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: