Umrla sestra EUFEMIJA (Ana) MILIČIĆ

Sestra Eufemija, krsnim imenom Ana, rođena je 6. srpnja 1923. godine u mjestu Paladnjaki, župa Žminj. Otac Mate i majka Lucija, rođena Peteh, odgajali su djecu u kršćanskom duhu. Sakramente sv. pričesti i potvrde Ana je primila u devetoj godini. U obiteljskom domu redovito se molilo pa se Ana već kao djevojčica zanimala za redovnički život, a osobito kad je njezina starija sestra Marija otišla u Italiju, u redovničku zajednicu Maria Rosa Mistica.


U samostan sestara milosrdnica u Rijeku Ana je došla 9. srpnja 1947. te započela kandidaturu, a sljedeće godine novicijat, dobivši ime s. Eufemija. Privremene zavjete položila je 1949., a doživotne 1953. godine.


Nakon privih zavjeta, radila je kao kuharica u župi Marije Pomoćnice u Rijeci. Odlaskom iz ove župe, mjesta njezinog djelovanja kao kuharice su se mijenjala, a želja za služenjem Gospodinu je rasla. Djelovala je u župi Uznesenja Marijina u Rijeci, u Malom Lošinju, Tinjanju, u sjemeništu u Pazinu, franjevačkom samostanu u Rovinju, da bi na koncu dvadeset i jednu godinu vršila službu kuharice u rodnoj župi Žminj. Uz službu kuharice vršila je dužnost predstojnice u nekoliko navrata. Gospodin ju je krijepio svojim milostima što je osjećala u svakom darovanom danu i na svakom koraku. Stoga je u svom životopisu zapisala: „Svakodnevno zahvaljujem Gospodinu za dar mog redovničkog poziva. Sretna sam što svojim radom doprinosim širenju kraljevstva Božjega, vodeći kućanstvo svećenicima. Tako oni imaju više vremena za širenje Evanđelja i širenje kraljevstva Božjega.“


Nakon pedeset i pet godina rada u službi kuharice po župama, s. Eufemija je 1. lipnja 2004. premještena u Provincijalnu kuću u Rijeci. Podnoseći strpljivo starosne godine, bistra uma i jakog duha, živjela je svoje redovničko posvećenje. Opremljena sakramentom bolesničkog pomazanja, preselila se Gospodinu u jutarnjim satima 3. kolovoza, vjerujući Očevu bezgraničnom milosrđu. Neka svemogući milosrdni Otac daruje vječni pokoj našoj s. Eufemiji.

Počivala u miru Božjem.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: